Muhtarlar kanun bekliyor
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, muhtarların içinde bulundukları şartların güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Yeni Köy Kanunu’nun çıkarılması ve muhtarların içinde bulunduğu şartların güçlendirilmesi, muhtarlık müessesesini
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, muhtarların içinde bulundukları şartların güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Yeni Köy Kanunu’nun çıkarılması ve muhtarların içinde bulunduğu şartların güçlendirilmesi, muhtarlık müessesesini daha nitelikli hale getirecektir” dedi.
Hüseyin Akdeniz, yaptığı açıklamada, muhtarlık müessesesinin önemli nitelik kazanması için öncelikle 1924 yılından bu yana uygulanan mevcut köy kanununun değiştirilmesi gerektiğini belirterek, bu köy kanununun günümüz şartlarına hitap etmediği için muhtarlık müessesesinin önündeki büyük engellerdin biri olduğunu söyledi.
Akdeniz, muhtarlık müessesesi için konfederasyon olarak belirledikleri sorunları şöyle dile getirdi: “Köy Kanunu’nun değiştirilmesinin ardından köy bütçelerinin güçlendirilmesi ve muhtar ödeneklerinin artırılması gerekir. Köy, şehir ve kasaba muhtarlarının sosyal güvenlik primlerinin, muhtarlık ödeneğinin ödendiği kurum tarafından doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmelidir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca devlet memurları ile bakmakla yükümlü bulundukları için uygulanan sosyal hak ve yardımlar, aynı esas ve usullere göre ‘mahalle ve köy muhtarları ile bakmakla yükümlü bulundukları için de uygulanır’ hükmü konulmalıdır. Köy ve mahalle muhtarlarına yapılacak ödemeler, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamalı ve haciz edilmemelidir. Muhtarların yılda 30 gün yasal izin yapması, görevden uzaklaştırılan muhtarın idari dava hakkı yolunun açılması, muhtara karşı işlenen suçların devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görmesi, muhtarların il genel ve belediye meclislerinde temsil edilmesi, muhtar evlerinin, belediyeler ve köy konaklarının İl Özel İdaresi tarafından yapılmasını talep ediyoruz. Ayrıca Belediye Kanunu’nun 9. maddesinin değiştirilmesi ve ‘imkanlar ölçüsünde’ ifadesinin kanundan çıkarılarak, yerine net terimler eklenmesi, ‘nakdi yardım’ ifadesinin eklenmesi diğer taleplerimizdendir.”