Nihayet Doğalgaz Trabzon'da

İşte Makine Mühendisleri Trabzon Şubesi Başkanı Şaban Bülbül'ün yaptığı açıklama:Şehir içi doğalgaz boru hattı temelinin törenle atılmasından sonra artık şehrimizde doğalgaz kullanılmaya başlanılmasına az bir zaman kaldı. Yetkili firma olan AKSA HOLDİNG g

Nihayet Doğalgaz Trabzon'da

İşte Makine Mühendisleri Trabzon Şubesi Başkanı Şaban Bülbül'ün yaptığı açıklama:

Şehir içi doğalgaz boru hattı temelinin törenle atılmasından sonra artık şehrimizde doğalgaz kullanılmaya başlanılmasına az bir zaman kaldı. Yetkili firma olan AKSA HOLDİNG grubuna bağlı Karadenizgaz A.Ş. yetkililerine göre şehrimizde ilk önce doğalgaz kullanılmaya Kalkınma mahallesinde ve ünıversite de Eylül ayında başlanılacaktır. Eğer programlarında aksama meydana gelmezse aynı tarihlerde şehrimizin değirmendere ve kaymaklı mah. kısmında da doğalgaz kullanımı gerçekleşecektir. Bu tarihler şehrimiz için geç kalmış bir zaman olmasına rağmen yine de sevindiricidir. Bu konuda ana dağıtım firması olan Karadenizgaz A.Ş. yetkililerine çalışmalarında başarılar diliyoruz.
Şehrimizde doğalgaz kullanımına başlanmadan önce doğalgaz ile ilgili birtakım bilgileri halkımızla paylaşmak istiyoruz.

Bilindiği gibi doğalgaz renksiz, kokusuz , kullanımı kolay, temiz ve diğer yakıtlara oranla daha ucuz bir yakıt türüdür. Doğalgaz konutlarda ve sanayide hem ısınma amaçlı (kalorifer kazanları vs.) hem de şofben, fırın gibi cihazlarda yakıt olarak kullanılmaktadır. Isınma amaçlı kullanıldığı zaman 1000 m2'nin üzerindeki binalarda merkezi sistem olarak diğer konutlarda kombi sistemi ile bireysel olarak kullanılabilmektedir.. Ekonomik, ucuz ve daha kullanışlı olan sistem merkezi sistem olarak kalorifer kazanlarında kullanılmasıdır. Standartlara uygun olarak kullanıldığı zaman doğalgaz, kömüre oranla yaklaşık olarak %40 avantaj sağlamaktadır. Fırın ve şofben kullanımında ise tüpe oranla yaklaşık %50 kâr sağlamaktadır. İlk yatırım maliyeti kombili sistemde yaklaşık olarak 3000 – 4000 TL arası olmasına karşılık 4 – 5 yılda kendini amorti edebilmektedir.

Doğalgazın şehrimize gelmesi ile birlikte piyasalarda bir canlanma meydana gelecek ve bu da yaklaşık olarak 150 – 200 milyon $'lık bir ticaret hacmi oluşturacaktır. Ana dağıtım firmasının hedefi yaklaşık 25 milyon dolarlık bir yatırım yaparak yaklaşık 5 yıl sonunda 100.000 abone sayısına ulaşmaktır.

Vatandaşlarımızın doğalgaz tesisatı yaptıracakları zaman dikkat edeceği en önemli konulardan birtaneside ; konutlarına veya sitelerine tesisatı yaptıracakları zaman montajcı firmayı iyi seçmelidır. Bünyesinde Makine Mühendisi çalıştıran tesisatı makine mühendisi gözetiminde yaptıran, ilgili firmadan yetki belgesi almış ve gelip geçici değil Trabzon'da sürekli kalıcı olan firmalara iş yaptırmasıdır.Trabzon halkı olarak piyasanın canlı olduğu zaman ilimize sadece para kazanmak için gelip piyasa durulunca ilimizi terkedecek olan yabancı firmalara itibar etmemeliyiz.

İstanbul ve Ankara'daki kullanıcıların 0,72 krş'dan satın aldığı doğalgazı 0,62 krş'dan kullanacak olan bölge insanımıza Makine Müh. Odası Trabzon Şubesi olarak aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmelerini öneriyoruz.

1- Atık gaz borusu olarak, çok çabuk deforme olan esnek alüminyum bağlantı malzemesi kullanımı uygulamasına son verilmeli, cihaz bağlantılarında sabit bağlantılar yapılmalı, mutlaka esnek bağlantı gereken yerlerde ise, paslanmaz esnek çelik boruların kullanılması konusunda, teknik şartnamelerde değişiklik yapılarak, hemen uygulamaya konulmalıdır.

2- Bacalı doğalgazlı cihazlar, baca tepmelerinden kaynaklı tüm riskleri ortadan kaldıracak emniyet düzenekleriyle donanmıştır. Ancak bazı servisler, bacanın iyi çekmemesi nedeninden ötürü, cihazın arızaya geçmesini önlemek için, bu tertibatı devre dışı bırakabilmekte ve baca gazı zehirlenmesinden kaynaklı ölümler meydana gelebilmektedir.

3- 1 m3 doğalgazın yakılabilmesi için yaklaşık 10 m3 taze havaya ihtiyaç bulunmaktadır. Yanma havası bu cihazların konulduğu mahallelere yerleştirilen ventilasyon ( havalandırma ) menfezleri vasıtasıyla sağlanmaktadır. Bu menfezlerin hiçbir şekilde kapatılmaması gerekmektedir.

4- Bacalı cihaz kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da, standartlara uygun baca kullanımı ve bu bacaların her sezon en az bir kez temizlenmesi olmalıdır. Bu durumun da yasalarla güvence altına alınması ve kamusal denetimin sağlanması, bir zorunluluktur.

5- Doğalgaz bacalarına kesinlikle aspiratör v.b. başka bir cihaz bağlanmamalı, her cihazın baca bağlantısı bağımsız olmalıdır.

6- Kombi cihazlarının her yıl yaz sezonunda bakımlarının yapılması, emniyetle çalışmaları için bir zorunluluktur. Bu konuda gerekli yaptırımların mutlaka uygulamaya konulması gerekmektedir.

7- Karbon monoksit gazının ortamda belirli bir seviyeye ulaşması durumunda ve ya herhangi bir gaz kaçağı durumunda alarm veren sensörler mevcuttur. Bu aygıtların kullanımının yaygınlaştırılması ve zorunlu hale getirilmesi, bu tür acıları yaşamamızın büyük ölçüde önüne geçecektir.

8- 4646 sayılı Doğalgaz Kanununa bağlı yönetmelikler uyarınca, doğalgaz iç tesisatlarının Doğalgaz İç Tesisat Yetki Belgesi'ne sahip Odamızdan onaylı bir makina mühendisinin tam zamanlı olarak çalıştığı şirketlerce yürütülmesi zorunludur. Odamızca bu hizmetleri verecek şirketler tescillenmekte ve kendilerine büro tescil belgesi verilmektedir.

9- Güvenlik artırıcı önlem olarak tüm kullanım yerlerinde gaz alarm cihazı ve otomatik gaz kesen selenoid vana kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.
10- Halkımız günübirlik gelip de geleceği olmayan firmalara itibar etmemelidir.

11- Tüm doğalgaz faaliyetleri uzman kişiler ve yetkilendirilmiş firmalar tarafından yapılmalıdır.

Vatandaşlarımız bu konuda her türlü bilgiyi MMO'dan veya 4448666 nolu telefondan alabilirler.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler