"OR-Gİ" ayıp isim krizi yaşatıyor

Ordu'da temeli atılan ve Ordu ile Giresun illerine hizmet verecek Türkiye'nin ilk denizhavalimanının ismi kriz yarattı. Havaalanına iki kentin adından oluşan Or-Gi adı konunca sıkıntı başladı...Ordu ve Giresun'a hizmet verecek havaalanına verilen "OR-Gİ"

"OR-Gİ" ayıp isim krizi yaşatıyor

Ordu'da temeli atılan ve Ordu ile Giresun illerine hizmet verecek Türkiye'nin ilk denizhavalimanının ismi kriz yarattı. Havaalanına iki kentin adından oluşan Or-Gi adı konunca sıkıntı başladı...

Ordu ve Giresun'a hizmet verecek havaalanına verilen "OR-Gİ" isminin uzun zamandır sıkıntı yarattığı, 2014'te hizmete girmesi beklenen havaalanının adının 1 yıla yakın zamandır "OR-Gİ" yerine Ordu-Giresun şeklinde kullanıldığı ortaya çıktı.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI BU İSMİ BENİMSEMİŞTİ

Havaalanı için daha önce Ordulular "Ordu", Giresunlular da "Giresun" ismini isteyince, Ulaştırma Bakanlığı ortak isim olarak, iki kentin ilk hecelerinden oluşturulan "OR-Gİ" ismini benimsedi.

Ancak bakanlığın bulduğu ismin İngilizce'de "toplu seks" anlamına gelen "orgy" ile benzerliği ortaya çıkınca sıkıntı başladı.

Bunun üzerine havaalanının adı, geçen yıldan itibaren resmi yazılarda "Ordu-Giresun Havaalanı" olarak kullanılmaya başladı.

SAYILARLAR OR-Gİ

Ordu - Giresun (OR-Gİ) Havaalanı inşaatı ilginç verilere sahip. Ordu'nun Gülyalı ve Giresun'un Piraziz ilçeleri arasında deniz doldurularak yapılacak havaalanının işaatına ilişkin bazı rakamlar şöyle: - Tamamlandığında Türkiye'nin 52. havaaalanı olacak. - Havaalanının yapımı boyunca yılda ortalama 500 kişi istihdam edilecek.

- Ağırlığı 2 - 8 ton arasındaki kayalarla deniz doldurulacak, ardından 7 bin 435 metre uzunluğunda, ortalama 5.5 metre yüksekliğinde koruyucu mendirek inşa edilecek. - Havaalanını Karadeniz'in dalgalarından koruyacak mendirek için 8.5 milyon ton taş kullanılacak.

- Mendireğin içinde kazanılacak 1 milyon 770 bin metrekarelik alana pist yapılacak.

- Pist inşaatı için deniz 19 milyon 850 bin ton taşla doldurulacak. Denize 190 adet, bin 300 ton çelik boru kazıklar çakılacak.

- Pist uzunluğu 3 bin, genişliği 45 metre olacak.

- 16 bin metrekarelik terminal, 15 bin metrekarelik destek üniteleriyle kapalı alanlar toplamı 31 bin metrekare olacak.

- Yolcu kapasitesi hedefi 2 milyon kişi.

- Maliyet yaklaşık 144 milyon lirayı bulacak.

Tek benzeri Japonya'da

Ordu'da temeli atılan ve Ordu ile Giresun illerine hizmet verecek Türkiye'nin ilk deniz havalimanının tek benzeri Japonya'da bulunuyor. Japonya'nın Osaka Körfezi'nin 5 kilometre açığındaki bu havaalanı 1994 yılında inşa edildi. Araba, tren ve vapurla ulaşılabilen havalimanı dünyanın deniz üzerine yapılan ilk havaalanı olma ünvanını taşıyor. Ancak küresel ısınma nedeniyle adanın sular altında kalmasından korkuluyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler