Ordu'da 2100 yıllık heykel bulundu

Ordu’da 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele Heykeli bulundu.

Ordu'da 2100 yıllık heykel bulundu
Ordu'da, 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi ve kale içinde 2 bin 100 yıl olduğu tahmin edilen 110 santim yüksekliğinde, mermerden ve tahtında oturan Ana Tanrıça Kibele heykeli bulundu. Heykelin Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğu da belirtildi.

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 25 arkeolog tarafından kazı çalışmaları Ordu'nun Altınordu İlçesi Kurul Kalesi'nde sürüyor. Yapılan kazıda, yaklaşık 200 kilo ağırlığında ve 110 santim boyunda tahtında oturan Ana Tanrıça Kibele heykeli bulundu. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz bugün kazı çalışmalarının yapıldığı Kurul’u ziyaret ederek çalışmalar hakkında heyetten bilgi aldı. Kuruldaki arkeolojik kazılara bu yıl 500 bin TL destekte bulunduklarını vurgulayan Belediye Başkanı Enver Yılmaz, şöyle dedi: "Burası Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin maddi anlamda destekleyerek devam ettiği bir çalışma alanıdır. Kazı için geçen sene 1 milyon TL ödenek ayırmak suretiyle çok ciddi hamle yaptık. Bu hamlenin ardından Kurul Kalesi'nde çalışmalar hızlanmış durumda. İnşallah gelecek yıl bu kurul kalesi ve çevresi ortaya çıkarılan heykel ve eserlerle hem Türk turizmine hem de bölge turizmine kazandırılacaktır. Burası bir açık hava müzesi gibi olup herkes tarafından ziyaret edilecektir." 


MADDİ DEĞERİ ÖLÇÜLEMİYOR

Bulunan heykelin Türkiye’de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğunu belirten Prof.Dr. Süleyman Yücel Şenyurt ise, şöyle devam etti: "Çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. İki gün öncede çok güzel bir eser bulduk. Gerçekten bizim de beklemediğimiz kadar önemli bir eseri Ordu'da bulup Türkiye arkeolojisine kazandırdık. Bu çok nadir bir durumdur. Araştırmalarımıza göre bu heykel Kurul Kalesi’ni istila eden Romalı askerlerin işgali sırasında giriş kapısındaki duvarların yıkılmasıyla yerinde kalmış. Bu heykel bize ayrıca Ordu Kurul Kalesi'nin çok önemli bir yerleşim yeri olduğu göstermiş oldu." 

Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, maddi değeri ölçülemeyen heykelin bir süre yerinde kalacağını, daha sonra yetkililerin incelemelerinin ardından Ordu'da ki müzeye kaldırılacağını ekledi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler