Ordu'da tarihi eserler yok oluyor

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, Ordu'da Osmanlı döneminden kalma birçok tarihi eser ve taşınmaz kültür varlılığının ilgisizlik nedeniyle her geçen gün yok olduğunu söyledi.İl genelinde birbirinden önemli hamam cami, köprü, çeşme ve kale gibi

Ordu'da tarihi eserler yok oluyor

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, Ordu'da Osmanlı döneminden kalma birçok tarihi eser ve taşınmaz kültür varlılığının ilgisizlik nedeniyle her geçen gün yok olduğunu söyledi.

İl genelinde birbirinden önemli hamam cami, köprü, çeşme ve kale gibi çok önemli Türk ve Osmanlı eserleri bulunmasına rağmen ilgisizliğe mahkum edildiğini belirten Muzaffer Günay, bu kültür değerlerinin kurtarılması gerektiğini kaydetti. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma yüzlerce taşınmaz kültür varlığının onarılmayı ve sahip çıkılmayı beklediğini söyleyen Günay, "Bunların hepsini devletin onarabilmesi parasal olarak mümkün değildir.

Ülkemizin bir çok şehrinde varlıklı iş adamları nice tarihi eseri sponsorluk yoluyla onarıp günümüze kazandırıyor. Ordu'da da iş adamlarımız bu eserleri restore ettirebilirler. Bu gibi eserleri restore edenlerin harcadıkları para vergiden düşürülmektedir. Bu gibi ecdat eserlerinin onarılması ilimizin kültür turizmine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Onarılmayı bekleyen tarihi kültür eserlerinden örnekler veren Günay, şöyle konuştu: "Eskipazar camisinin yanında bulunan 500 yıllık iki tarihi hamam defineciler tarafından talan edilmiştir. Bu eseri Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yasal olarak restore etme imkanı yok. Çünkü hamamlar Eskipazar Köyü Tüzel Kişiliğine aittir. Bu hamamların aslına uygun restore edilmesi yörenin bir cazibe merkezi olmasını sağlayacaktır.

Yine Ulubey'in Akpınar köyünde bulunan Beşoluk Çeşmesi çok az bir para ile onarılabilecek durumdadır. Akpınarlı iş adamlarımız bu eseri onarırlarsa köylerine büyük eser kazandırmış olurlar. Yine Kumru ilçesinde bulunan 120 yıllık tarihi caminin minaresi yıkılmak üzeredir. Kumru'nun içinde ve dışında bulunan çok sayıda iş adamının bu tarihi esere sahip çıkmasını bekliyoruz. Ayrıca Ünye ilçesinde çok önemli tarihi hamam ve çeşmeler sahip çıkılmadığı için çürümeye terk edilmiş durumdadır.

 Bu eserleri restore ettirmek isteyen herkese teknik konularda yardımcı olmaya hazırız. Eğer bu ilgisizlik birkaç yıl daha devam ederse Ordu'da Osmanlı'nın tarih ve kültür mirası tümüyle yok olacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler