Ordu’da tarihi Haznedaroğlu Konağı kent müzesi olacak

Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentsel ve arkeolojik sit alanı sınırları içinde kalan ve 18. yüzyılda Bolaman Kalesi kalıntılarının üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı'nda restorasyon çalışmalarına başladı.
Ordu’da tarihi Haznedaroğlu Konağı kent müzesi olacak

Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihini ve kültürel mirasını gelecek nesillere aktarma hedefi doğrultusunda önemli bir restorasyon projesine daha imza attı. Kentsel ve arkeolojik sit alanı sınırları içinde yer alan, 18. yüzyılda Bolaman Kalesi kalıntıları üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı’nda restorasyon çalışmaları başladı. Tamamlanan çalışmaların ardından konak, kent müzesi olarak Ordu halkına ve ziyaretçilere hizmet verecek.

Haznedaroğlu Konağı, Ordu’nun Kültürel Hafızasına Kazandırılıyor

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler öncülüğünde, son 6 yılda kültürel mirasa yönelik birçok projeye imza atan belediye, daha önce Altınordu’daki Selimiye Konağı, Ünye’deki Yürürler Konağı ve Çamaş Cevat Bey Konağı gibi yapıları restore etmişti. Şimdi ise Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) desteğiyle, Haznedaroğlu Konağı restore edilerek şehrin kültürel dokusuna yeniden kazandırılıyor.

Ordu Üniversitesi ile İş Birliği Protokolü

Haznedaroğlu Konağı, Ordu Üniversitesi ile imzalanan protokol kapsamında 12 yıllığına Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildi. Konak, son dönem Türk konut mimarisinin tüm özelliklerini bünyesinde barındırmasıyla dikkat çekiyor ve yapılan restorasyon çalışmaları ile geleceğe taşınması hedefleniyor.

Tarihi Konak, Ceneviz Kalıntıları Üzerine İnşa Edildi

Kademoğlu Konağı olarak da bilinen Haznedaroğlu Konağı, mahallenin kale kalıntısı üzerine inşa edilmiş olup, zemini oluşturan kalenin Cenevizliler dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Dikdörtgen planlı olan yapı, zemin kat üzerine iki kat şeklinde yükseliyor. Güneydoğu cephesinde yapıya bitişik bir şapel de bulunuyor. Konağın mimari yapısı, 18. yüzyıla uzanan tarihi geçmişini yansıtır nitelikte.

Bolaman Kalesi ve Doğal Güzelliklerle İç İçe Konum

Karadeniz kıyısındaki doğal güzelliklerin tam ortasında yer alan Bolaman Kalesi, Bizans döneminde gözetleme ve karakol görevi görmek üzere inşa edilmiştir. Bu tarihi kalenin kalıntıları üzerine 18. yüzyılda ahşap yapı tekniğiyle inşa edilen çift cumbalı konak, bölge mimarisine özgü detaylarıyla dikkat çekmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından daha önce aslına uygun şekilde onarılan yapı, bir dönem restoran olarak hizmet vermiştir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir