Ordu’dan Azerbaycan’a 3 tır orman fidanı gönderildi!

Ordu Orman Fidanlık Müdürlüğü tarafından 3tır dolusu 7 bin 200 adet orman fidanı, Azerbaycan'ın Karabağ-Doğu Zengezur bölgesine gönderildi.
Ordu’dan Azerbaycan’a 3 tır orman fidanı gönderildi!

Ordu Orman Fidanlık Müdürlüğü, kardeş ülke Azerbaycan’ın Karabağ ve Doğu Zengezur bölgelerinde yürütülecek orman rehabilitasyon çalışmaları kapsamında, 3 tır dolusu 7 bin 200 adet fidanı Azerbaycan’a gönderdi. Türkiye genelinde çeşitli fidanlıklardan temin edilen 100 bin fidanın bir parçası olan bu sevkiyat, Azerbaycan’a nefes olacak.

Türkiye’den Azerbaycan’a Yeşil Destek

Azerbaycan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Birinci Yardımcısı Reşad İsmayilov tarafından, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya hitaben gönderilen mektupta, 20-23 Şubat 2025 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşen heyet görüşmelerinde alınan karar doğrultusunda, Karabağ ve Doğu Zengezur’da yürütülecek projelere destek için 100 bin fidan ve 100 kilogram orman tohumu talebinde bulunulduğu bildirildi.

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gönderilen fidanların 7 bin 200 adedi, Ordu Orman Fidanlık Müdürlüğü tarafından hazırlandı.

Gelir Getirici Türler Toprakla Buluşacak

Ordu Orman Fidanlık Müdürlüğü’nden gönderilen fidanlar arasında:

6 bin adet 3 yaşındaki aronya fidanı

1.200 adet dağ muşmulası fidanı (bal ormancılığı ve yaban hayatı canlılarının beslenme ihtiyacı için)

yer aldı. Gelir getirici tür kapsamında değerlendirilen fidanlar, Karabağ ve Doğu Zengezur bölgelerinde toprakla buluşturularak Azerbaycan’ın yeşil geleceğine katkı sağlayacak.

Uğurlama Töreni Ordu’da Gerçekleşti

Fidanlar, Ordu Valisi Muammer Erol ve protokol üyelerinin katılımıyla Ordu Orman Fidanlık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törenle Azerbaycan’a uğurlandı. Törenin ardından Vali Erol, Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında fidanlıkta yürütülen faaliyetleri yerinde inceledi.

Trüf Aşılı Fidanlar Ekonomik Değer Taşıyor

Ziyaret sırasında Ordu Orman Fidanlık Müdürü Esra Solmaz Akşit, Vali Erol’a trüf mantarı aşılamaları ve üretim teknikleri hakkında bilgi verdi. Akşit, trüf mantarının toprak altında fındık ağaçlarının köklerine tutunarak geliştiğini, bu nedenle hem trüf hem fındığın verimli yetiştiğini ve yüksek ekonomik değer taşıdığını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir