Ordu’nun Altınordu ilçesinde yaşayan 61 yaşındaki inşaat mühendisi Erhan Elibol, 2005 yılında merakla başladığı tabak koleksiyonunu yıllar içinde dünyanın dört bir yanından topladığı işlemeli tabaklarla bin parçalık eşsiz bir koleksiyona dönüştürdü. Elibol, 20 yıldır devam ettirdiği bu tutkusuyla sadece Türkiye’de değil, dünyada da nadir bulunan bir koleksiyon oluşturduğunu ifade ediyor.
175 Ülkenin Tabakları Koleksiyonda
Elibol’un koleksiyonundaki tabakların yaklaşık 750 tanesi farklı ülkelerden geldi. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı 175 ülkenin işlemeli tabaklarına sahip olan Elibol, koleksiyonunda Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika ülkelerinin tamamının tabaklarının bulunduğunu belirtti.
“Bir arkadaşımın İsviçre’den getirdiği iki tabakla bu yolculuk başladı. Gün geçtikçe daha fazla tabak biriktirmeye başladım ve bugün bin parçaya ulaştım,” diyen Elibol, koleksiyonunun uluslararası düzeyde bir kültürel miras olabileceğini vurguladı.
Tabak Kültürü Tükeniyor, Koleksiyonun Değeri Artıyor
Elibol, son yıllarda koleksiyonuna yeni tabak eklemek konusunda zorluk yaşadığını belirterek, “Artık işlemeli tabak bulmak çok zorlaştı. Bu gelenek neredeyse yok oluyor, bu yüzden koleksiyonumun değeri giderek artıyor,” dedi. Bu kıymetli koleksiyona kendisinden sonra sahip çıkacak bir kişi ya da kurum bulunmadığını söyleyen Elibol, koleksiyonunu resmi bir kuruma bağışlamayı düşündüğünü ifade etti.
20 Yıllık Tutku: “Koleksiyonum Dünyada Tek Olabilir”
2005 yılında başlayan bu yolculuğun kendisi için bitmeyen bir heves olduğunu dile getiren Elibol, “Yaşadığım müddetçe koleksiyonumu genişletmeye devam edeceğim. Şu an koleksiyonum bin parçaya ulaştı ve belki de dünyada tek olabileceğini düşünüyorum. Sahiplenen bir kurum olursa bu kültürel mirası devretmek isterim,” dedi.
Kaynak: