Özak: Nükleer Santral Kurulsun

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, enerji üretimini artırmak için hükümet olarak nükleer santrallerin olması gerektiğine inandıklarını söyledi.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof.Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde Elektrik Mühend

Özak: Nükleer Santral Kurulsun

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, enerji üretimini artırmak için hükümet olarak nükleer santrallerin olması gerektiğine inandıklarını söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof.Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi tarafından düzenlenen Doğu Karadeniz Bölgesi Enerji Forumu (DOKBEF'07), Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak'ın katılımıyla başladı. Toplantıya Trabzon Valisi Nuri Okutan, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, KTÜ Rektör yardımcısı Prof.Dr. Sebahattin Köse, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ile bölge müdürleri ve davetliler katıldı.

Forumun açılışında konuşan Bakan Özak, enerji konusunun ülkemizde ve dünyada öncelikli gündem maddesi haline geldiğini ifade ederek "Geleceğin dünyasında ülkeler arasında ilişkiler, enerji konusunda tartışmalar ekseninde biçimlenecek. Bu bağlamda yeterli, güvenilir ve çevreye duyarlı enerjinin sağlanması, fiyat istikrarı sağlanabilecek bir piyasa ortamının oluşturulması yüzde yüz gerekmektedir. Dünyada nüfus artışı sanayileşme ve şehirleşme ile birlikte küreselleşme sonucu artan ticaret ve üretim
imkanlarına bağlı doğal kaynakları ve enerjiye olan talep giderek artmaktadır. 2030 yılında dünya enerji ihtiyacı bugüne göre yüzde 60 daha fazla olması, ihracatın büyük bir çoğunun Ortadoğu'dan sağlanması, bölgeler arası petrol ticaretinin günümüze göre 2 kat, bölgeler arası gaz ticaretinin 3 kat artması doğalgazın ve petrolün payını bu persferktifte azaltmaktadır" dedi.

Enerji kaynaklarının öneminin arttığı dünyada Türkiye'nin de öneminin arttığına dikkat çeken Özak, petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 70'inin Türkiye'nin yakın çevresinde bulunduğunu söyledi. Türkiye enerji kaynaklarının bulunduğu coğrafya ile enerji talep eden coğrafya arasında bir geçiş koridoru konumunda bulunduğunu anlatan Özak, şöyle konuştu: "Bu konumunun avantajlarını kullanmakta, önemli hamleler yapmaktadır. Diğer yandan büyük bir büyüme içinde olan ülkemizin enerji ihtiyacı giderek artmaktadır.

Hükümetimizin enerji politikalarının temel amacı, artan nüfusumuzun ve gelişen ekonomimizin enerji ihtiyacının sürekli ve en uygun maliyetlerle temin edilebilmesidir. Bu kapsamda enerji konusunda hükümetimiz döneminde önemli adımlar atılmıştır."


Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, 2012 yılından itibaren 5 bin megawatt toplam kurulu gücünde nükleer santral yapılmasının planlandığını hatırlatarak "Bu yılın Mayıs ayında TBMM'nin kabul ettiği ancak eski Cumhurbaşkanımızın iade ettiği nükleer güç santrallerinin kurulması, işletilmesi ve enerji üretilmesi ile ilgili kanun önümüzdeki günlerde yeniden çıkarılacaktır. Nükleer santral yapılmadığı takdirde başka alternatifler üretilmesi gerekmektedir. Nükleer santral yapmalıyız. Mutlaka nükleer
ve diğer enerji türlerini göz önüne almalıyız.

Dünyaya baktığımız zaman Japonya, Kanada, Fransa ve İngiltere nükleer santralde çok öndeler. Hemen ortaya çevre sorununu atmamak lazım. Çünkü Fransa'da şarap imalatında kullanılan üzümlerin üretildiği bağların yanında nükleer santraller var. Artık 21. yüzyılda bu sorun aşılmış. Modern teknolojiler var. Ama evvela millet olarak nükleer santral olmalı mı olmamalı mı konusunda oturup konuşmamız lazım. Biz hükümet olarak nükleer santral yapmak istiyoruz. Yapmamız gerektiğine inanıyoruz."

Trabzon Valisi Nuri Okutan ise Trabzon'a yapılacak enerji üretim tesisleri konusunda bürokratik engelleri kaldırmaya hazır olduklarını belirterek, "Enerji konusunda yatırımların önünde hiçbir engelin olmayacağını belirtmek isterim. Bu konuda gerekli yardımların yatırımcılarımıza sağlanacağına söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.


Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yılmaz Odabaş ise uzun yıllar güdülen yanlış enerji politikalarıyla dışa bağımlı hale gelindiğini belirterek akıllı politikalarla ülke menfaatleri doğrultusunda gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler