Palamut gitti, hamsi geldi
“Palamut az olunca hamsi avı erken başladı”
Doğu Karadeniz’de palamuttan umduğunu bulamayan balıkçılar, gözünü hamsiye dikti. Geçtiğimiz yıllara oranla daha az olarak Karadeniz’de kendini gösteren palamut, hamsi avına da erken başlanılmasına neden oldu.
2017 yılı itibariyle başlayan avcılık sezonu beklentilerimizin çok altında geçtiğini belirten Giresun’un Piraziz İlçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, “ Öncelikle palamudu değerlendirirsek geçen yıllara oranda palamut çok az miktarda. Geçtiğimiz hafta itibari ile güzel bir avcılık oldu palamut açısından fakat birkaç gün yaşanan fırtınadan dolayı teknelerimiz açılamadı bununla beraberde balık kendini sakladı. Şu anda havaların iyi olmasıyla beraber tekrar avlanma başladı. Balığın bir kaybolup bir görünmesinde hava şartları, doğa şartları çok etkiliyor ama önümüzde ki günlerde hava daha iyi olduğu sürece avcılık devam edecek, palamut çok miktarda olmasa bile çıkacak” dedi.
“Palamut az olunca hamsi avı erken başladı”
Palamudun az çıkmasında dolayı teknelerin Eylül ayı itibari ile hamsi avlamaya başladığını kaydeden Arslan, “Geçen yıl yoğun palamut avcılığı vardı tekneler palamut peşindeydi ama bu yıl palamut olmadığı için özellikle Eylül ayında hamsiye başladı teknelerimiz. Son yıllara oranla özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde güzel bir hamsi avcılığı oldu ve tabi ki bu fiyatlarda yansıdı. Fiyatlarda ilk başlarda 15 ile 20 lira arasında inişli çıkışlı oldu fakat şu anda hamsi bölgemizde 5 lira. Şu anda Sinop’tan Artvin Hopa’ya kadar olan bölgelerde kısım kısım hamsi var ve buda bizi ilerisi için umutlandırıyor” ifadelerini kullandı.
Fiyatların inişli çıkışlı olmasının sebebi olarak hava şartlarını gösteren Hamdi Arslan şöyle devam etti:
“Bazen haberlerde balığın çok pahalı olduğu söyleniyor. Balık hakikatten fiyatları çok inişli çıkışlı bir denge sağlanamıyor bu konuda. Bugün 5 lira oluyor daha sonra hava şartlarından dolayı tekneler çıkamıyor ve 5 lira olan balık 10-15 hatta 20 lirayı bulabiliyor. Balığın bu kadar pahalı olması ve fiyatların inişli çıkışlı olması da hava şartlarına bağlı.”