Pamuk "üreticimiz rahat olsun"
Eski FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, Şekerbank'ın FİSKOBİRLİK'e ürün verip parasını alamayan üreticilere tebligat göndermesi üzerine, "Üreticilerimiz rahat olsun, Şekerbank'ın muhatabı FİSKOBİRLİK'tir" dedi. 2006 yılında FİSKOBİRLİK'e fınd
Eski FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, Şekerbank'ın FİSKOBİRLİK'e ürün verip parasını alamayan üreticilere tebligat göndermesi üzerine, "Üreticilerimiz rahat olsun, Şekerbank'ın muhatabı FİSKOBİRLİK'tir" dedi.
2006 yılında FİSKOBİRLİK'e fındığını verip parasını alamayan üreticilere ödeme yapılması için Şekerbank ile gerekli görüşmeleri yapan ve kredi sağlayan Yaşar Pamuk, imza kampanyaları düzenleyen ve seslerini duyurmaya çalışan üreticilerin endişeye kapılmamasını istedi. Pamuk, "Şekerbank'ın muhatabı FİSKOBİRLİK'TİR. Bu borç FİSKOBİRLİK'indir. 11 bin üreticiye 6 aydır tebligat geliyor. Üreticilerin tebligatlar gelirken endişe duyması normal ama kimse tereddüt etmesin, FİSKOBİRLİK yönetimi bu sıkıntıyı ortadan kaldırmalıdır" diye konuştu. Pamuk, fındık alımlarının başlamasına az bir süre kaldığını da belirterek, FİSKOBİRLİK'in mutlaka gerekli finansı bulup ürün alımı yaparak piyasadaki fiyat dengesini koruması ve üreticinin mağdur olmasını önlemesi gerektiğine işaret etti.
"FINDIĞIN SUÇLUSU ORDU VE GİRESUN MU?"
Hükümetin fındık kararnamesini de eleştiren Pamuk, şöyle konuştu: "Fındıkta açıklanan yeni kararname içeriği eksikliklerle dolu bir kararnamedir.
Siz fındığın merkezi olan Ordu ve Giresun illerinde 750 rakım ve yüzde 6 meyil konularını uygulamaya kalkarsanız, bu kararnameden en büyük zararı Ordu ili görmüş olur. Şunu açıkça söylemek de fayda var; fındıkta rekolte azken, üretici ürününü değeriyle satma imkanı bulmuşken, fındığı serbest piyasaya bıraktığınızı ve bir destekleme modeli olacağını, 750 rakım ve yüzde 6 meyil konularını ortaya koyuyorsunuz.
Bu ülkede fındığın merkezi Ordu ve Giresun değil mi? Peki 1964'de 3 vilayette olan fındık 1983'de 13 vilayete çıktıysa, yasa çıkartılıp uygulanmadıysa 2009 yılına geldiğimizde fındık 39 vilayette üretiliyorsa bunun suçlusu ben miyim, Ordu ve Giresun üreticisi mi yoksa fındığı 39 vilayete dikenler mi? Şimdi siz bir kararname açıklıyorsunuz. Oysa ortada ne TMO var ne güçlü bir FİSKOBİRLİK ne de güçlü bir fındık üreticisi.
Hasat öncesi paraları da ödemiyorsunuz, nasıl olacak bu işler. Yazık değil mi, bu memleketin fındık üreticisine. Siz fındığı serbest piyasaya bırakacak alt yapıyı kurdunuz mu? Lisanslı depoculuk ve ürün borsanız var mı? Ortada hiç bir alt yapı yok, Resmi Gazete'de genelge yayınlıyorsun. Bu genelge fındığın merkezi Ordu ilini vuruyor. Bu haliyle hala gerekli düzeltmeler yapılmış değil. Herkesi üzerine düşeni yapmaya davet ediyorum."