PKK'nın silah bırakması için 3 şart!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan, İmralı ile yapılan görüşmelerin "silah bıraktırmaya" dönük olduğunu açıklamış, Başbakan Erdoğan da Nijer'den yaptığı açıklamada terör örgütü PKK'nın eylemsizlik kararı almasının bir önem

PKK'nın silah bırakması için 3 şart!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan, İmralı ile yapılan görüşmelerin "silah bıraktırmaya" dönük olduğunu açıklamış, Başbakan Erdoğan da Nijer'den yaptığı açıklamada terör örgütü PKK'nın eylemsizlik kararı almasının bir öneminin bulunmadığını, silah bırakıp Türkiye sınırlarını terk etmeleri gerektiğini söylemiş ve mevcut durumu "Operasyon da sürecek, müzakere de" sözleriyle özetlemişti.

İstihbarat birimlerinin yaklaşık bir yıldır İmralı ile görüşmeleri sıklaştırıldığı ve görüşmelerde terör örgütü PKK'nın silah bırakması konusunun da gündeme geldiği bilgisine ulaştı. Edinilen bilgiye göre; Öcalan PKK'ya silah bıraktırmak için 3 talepte bulundu ve bu taleplerin gerçekleşmesi durumunda örgüte silah bıraktırabileceğini taahhüt etti.
 
Öcalan'ın, istihbarat birimlerine ilettiği 3 talebin gerçekleştirilebilirlik ihtimalinin yüksek oluşu nedeniyle "görüşmeleri realiteler üzerine" yaptığını ortaya koyuyor. Kandil'i tedirgin eden de Öcalan'ın devletin üniter yapısı ile ilgili bir talepte bulunmaması, taleplerin gerçekleştirilecek düzeyde olması.
 
İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan'la görüşen 3 kişilik heyette yer alan Ahmet Türk de Öcalan'ın devletle yürütülen görüşmelerde samimi olduğunu, görüşmelerin olumlu neticeleneceğine dair umutlu olduğunu, Öcalan'ın taleplerinin de devleti zorlayacak talepler olmadığını dile getirmişti.
 
Öcalan'ın talepleri arasında "KCK operasyonları kapsamında içerde tutulan 2 bini aşkın kişinin serbest bırakılması" bulunuyor. 4. Yargı Paketinde de “terörü teşvik etmeyen ve şiddet içermeyen düşünce” terör suçu kapsamından çıkarılmasına ilişkin maddenin bulunacağı Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından açıklanmıştı. Başka bir ifadeyle 4. Yargı Paketiyle birlikte KCK tutuklularının serbest bırakılması da gündeme gelecek.
 
Öcalan'ın ikinci talebi ise "Anadilde savunma". 2013 bütçesi görüşmelerinden önce 2012 Aralık ayı başlarında görülmek istenen ancak CHP ve MHP direnişi nedeniyle 2013'e bırakılan Anadilde Savunma hakkını tanıyan düzenlemenin 24. Dönem 3. Yasama Yılı içinde geçmesi bekleniyor.
 
2013 bütçesinin parlamentoyu yorduğunu söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, “anadilde savunma” hakkı kapsamında davalarda sözlü savunma bölümünde sanıkların Kürtçe konuşabilmesini düzenleyen yasa tasarının TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinin, yılbaşı sonrasına kaldığını açıklamıştı.
 
ÖCALAN EV HAPSİ İSTEMİYOR
 
BDP tarafından sıkça dile getirilen "Öcalan'a ev hapsi" talebinin Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata'nın İmralı ile görüşmeden döndükten sonra bir anda kesilmesinin nedeni de Öcalan'ın üçüncü talebinin altında yatıyor. Öcalan yaşamını İmralı Adası'nda sürdürmek istiyor. Ancak bunun için de tek şartı var: Evlenmek.
 
Hükümeti de düşündüren konu bu. Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz ay dile getirdiği cezaevlerinde mahkumların eşleriyle görüşmesi olanağıyla ilgili çalışmalar bir süredir yürütülüyordu ancak Adalet Bakanı Sadullah Ergin “Şimdilik dursun” deyince bekletildi. Adalet Bakanı Ergin, Abdullah Öcalan’ın evlenmesi durumunda eşiyle kalıp kalamayacağına ilişkin kamuoyunun da merakını gidererek “Düzenlemeden evli olan, iyi halli hükümlüler yararlanacak.
 
Buna uymayan istifade etmez” demişti. Hükümetin, Öcalan'ın "evlilik" talebini nasıl değerlendirileceği bilinmezken; Öcalan'ın bu üç şarttan geri adım atmayacağı, Hükümetin de devletin üniter yapısından asla taviz verilmeyecek olmasından doğan kırmızı çizginin yanında örgütün silah bırakma zorunluluğunun olduğu biliniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler