Ramazan'ın Ruh Sağlığına Etkisi

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Başhekimi Psikiyatrist Dr. İrfan Coşkun, Ramazan ayının tıbben ispatlanmış biyolojik faydalarının yanında, hoşgörü ortamı ve ibadeti yerine getirmenin verdiği huzurla ruh sağlığına da katkı sağladığını söyledi.Ramazan ayını

Ramazan'ın Ruh Sağlığına Etkisi

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Başhekimi Psikiyatrist Dr. İrfan Coşkun, Ramazan ayının tıbben ispatlanmış biyolojik faydalarının yanında, hoşgörü ortamı ve ibadeti yerine getirmenin verdiği huzurla ruh sağlığına da katkı sağladığını söyledi.

Ramazan ayının Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlık 'ruhen, bedenen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik halidir' diye tanımlandığını belirten Dr. Coşkun "Ramazan ayının yani oruç tutmanın insan sağlığı üzerine çok yönlü faydaları vardır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlık, 'ruhen, bedenen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik halidir' diye tanımlanmıştır ve Ramazan ayı gerçekten de bu tanımın içini dolduran öğelerin tamamının düzelebileceği bir aydır. Ramazan ayının tıbben ıspatlanmış biyolojik faydalarının yanında, hoşgörü ortamı ve ibadeti yerine getirmenin verdiği huzurla ruh sağlığına da katkı sağladığı bilinmektedir. Ramazan ayında, alkolün dinen yasak olduğu ve vucuda verdiği zararın bilinmesine rağmen içilmeye devam edilmesi büyük bir oranda durdurulur. Böylelikle bireyin içinde yaşattığı çatışma yani yasak olduğunu bilerek içmesini durduramamasının vermiş olduğu vicdan azabı sona erer ve huzurlu bir ruh hali temin edilir. Bu açıdan bakıldığında Ramazan alkol ve sigara illetinden kurtulmak için en iyi fırsattır” dedi.

Ramazanda açlık duygusunu yoğun bir şekilde hisseden ve mücadele veren insanın açlığın ne olduğunu, fakir insanların hissiyatlarını da anlaması açısından anlamlı olduğunu ifade eden Dr. İrfan Coşkun “Empati yapma yeteneği gelişir. Bu da ruh sağlığı açısından önemli bir kavramdır. Ramazanda kişinin çevresindeki fakir insanlara verdiği fitre, sadaka ve zekat gibi yardımlarla sosyal ilişkiler kuvvetlenir. Ayrıca teravih, toplu iftar yemekleri, davetler, kandil akşamları, bayram namazı gibi etkinlikler de insanlararası ilişkiler kuvvetlenir ve sağlıklı sosyalleşme süreci gerçekleşir. Aile ilişkilerinin de kuvvetlenmesi ve pekiştirilmesi için Ramazan ayı iyi bir fırsattır. Normal zamanlarda çokça yaşanılmayan bütün ailenin aynı sofrada oturup yemek yemesi, akraba ziyaretleri gibi etkinlikler aile içi bütünleşmeyi sağlar ve aile mutluluğunu arttırır” diye konuştu.

Dr. İrfan Coşkun, bütün bu faydalarının yanında şeker, tansiyon, kalp gibi fiziksel hastalığı veya psikiyatrik rahatsızlığı olan insanların oruç tutup tutmamasına hekimleri karar vermesi gerektiğine dikkat çekerek “Ramazan ayı psikiyatrik rahatsızlığı olanlar için hastalıklarının seyri açısından önemlidir. İlaç kullanım şekli ve gün içi açlığın vücutta oluşturacağı gerginliğin arttıracağı sorunlardan dolayı psikiyatrik sorunları olanların mutlaka hekimlerinin tavsiyeleriyle oruç tutup tutmamaya karar vermeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler