Revi: Bir ilki gerçekleştirdik
Zorlu Grand Otel'deki kahvaltılı toplantının açılışında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, yeni yıl ile birlikte çalışan gazetecilerin de gününü kutlayarak başladı. Revi, "Çalışan gazetecilerin her türlü sosyal hak kazanımlarının iyeleştirilmes
Zorlu Grand Otel'deki kahvaltılı toplantının açılışında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, yeni yıl ile birlikte çalışan gazetecilerin de gününü kutlayarak başladı.
Revi, "Çalışan gazetecilerin her türlü sosyal hak kazanımlarının iyeleştirilmesinde, 2010 yılının bu anlamda da önemli bir yıl olmasını temenni ediyorum. Trabzon İl Genel Meclisi, medyanın bütününe ve özellikle çalışan gazetecilerin her türlü hak arama mücadelesine gönülden destek vermektedir, bunun bilinmesini istiyoruz" diye konuştu. İl Genel Meclisinin aldığı kararları hayata geçirmede görevli ve sorumlu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin 2009 yılı faaliyetleri en ince detayı ile sizlere aktarmaya çalışacağız. İl Genel Meclisi piramidin tavanındaki uç nokta kabul edilirse, bu uç noktadaki 2009 yılı faaliyetlerimizi özetleyeceğim" dedi.
Trabzon'un 2009 yılı İl Özel İdaresi çalışmalarını özetlemek istediklerini, her konu başlığının önemli bir haber niteliğinde olduğunu belirten Revi, "Her bir sayfası, her bir bilgi notu, 2009 yılının Trabzon özelindeki adeta emarı, rontgeni, ultrasyonu gibidir" ifadelerini kullandı
Trabzon İl Genel Meclisi'nin 2009 yılına 58 üye ile girdiğini hatırlatan İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, 2009'un 29 Mart ayındaki seçimlere kadar 58 üye ile faaliyetini sürdüren İl Genel Meclisindeki o dönem partilere göre dağılımının, AK Parti 46, CHP 6, MHP 3, ANAP 1, DYP 2 olmak üzere toplam 58 kişiden oluştuğunu belirtti. 29 Mart yerel seçimlerinde nüfus oranına bağlantılı olarak belirlenen İl Genel Meclisi üyesi sayısının, 58'den 50'ye düştüğüne işaret eden Revi, 29 Mart yerel seçimlerinden sonra 50 kişiden oluşan İl Genel Meclisi üyelerinin partilere göre dağılımının ise, AK Parti 41, CHP 3, MHP 3, SP 1, DSP 1, Bağımsız 1 olmak üzere toplam 50 olduğunu dile getirdi. Revi şöyle devam etti: "Bu seçimlerde, İl Genel Meclisini belirleyen seçmenlerin yüzde 83'ü sandık başına giderek seçime katılma oranında, ülke genelinde Trabzon ili beş il arasında yer almıştır. Bu da, İl Genel Meclisinin 29 Mart yerel seçimlerinin ardından, temsilinde ne denli demokratik temayüllerle oluştuğunun da kanıtıdır. 29 Mart yerel seçimleri sonrası oluşan İl Genel Meclisi daha çok tabana yayılmış, demokratik renklilik açısından daha bir işlevsel hale gelmiştir. 2009 yılının ocak ile Mart ayı arasında 3 aylık, Mart ile aralık ayı arasında 9 aylık süreç içerisinde hizmetin, kararların, planlamanın ve planlanan yatırımların belirlenen süreler içerisinde tamamlanması ile ilgili mantıkta bir değişiklik olmamıştır. Yani, yerel seçimden önce ve sonra ayrışımında; Trabzon'un ihtiyaçlarına yönelik yaklaşım tarzı aynen devam etmiştir. Elbette, Trabzon'un nüfus göçü veren bir il olmasının getirdiği dezavantajlardan birisi de, meclisimizi etkileyen faktörlerden biri olmuştur. İl Genel Meclisi üye sayımızın bir yıl içinde 58'den 50'ye inmesi bu anlamda meclisin sayısal muhteviyatında bir değişikliğe neden olmuştur. Ancak, çok işi az seçilmiş insanla yürütmek gibi bir hizmet anlayışından hareketle, bu dezavantajı, 29 Mart'dan sonra avantaja dönüştürmekle ilgili olarak bütün meclis üyelerimizin yıllık performanslarında üst düzey bir motivasyon gözlenmiştir. 29 Mart yerel seçimleri sonrası, 31 kişi ilk kez İl Genel Meclisine gelmiştir. 31 yeni üye arkadaşa, bir önceki meclisten gelen 19 kişi arkadaşın da katılımı ile İl Genel Meclisinde yeni bir yapı oluşmuştur.
BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK
2 Bayan, İl Genel Meclisi üyesi olmuş, bu Trabzon'un çok partili demokrasiye geçildikten sonrası oluşan İl Genel Meclisi tarihinde bir ilktir. Bu anlamda İl Genel Meclisimiz bir ilki gerçekleştirerek şehir tarihindeki yerini almıştır. Bir yıllık çalışma süresinde meclisimiz bir ay tatili çıktıktan sonra, Bin 560 saat toplantı yapmıştır. Yılda ise, 70 gün toplanmıştır.16 ayrı komisyonla, komisyon faaliyetleri yerine getirilmiş, İl Encümen toplantıları da bu kapsamda devam etmiştir. 2009 yılı içerisinde, 48 gün bir araya gelen İl Encümeni görev başındaki valilerimizin başkanlığında 310 karara imza atmıştır. İl Genel Meclisimiz ise bir yılda ödemeler, bütçe aktarımları, yatırımların planlanması, kaynak yaratılması, kiralamaların yapılması satın almalar ve sosyal faaliyetlere destek anlamında toplam 450 karara imza atmıştır. Kararların birçoğu oy çokluğu, bazıları da oy birliği ile alınmıştır. Şehrin her anlamda dinamiklerinin İl Genel Meclisinde kendi kamuoylarını yaratması, İl Genel Meclisine bilgi aktarması, İl Genel Meclisi ile birlikte proje geliştirmesi anlamında sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve dernekler ile daire amirlerinden oluşan 87 ayrı kişi ve kurum İl Genel Meclisimizde konuşmuş, brifing vermiş, sempozyumla meclis üyelerimizi bilgilendirmiştir.
YATIRIMLARDA İHTİYAÇ ÖNCELİĞİMİZ OLMUŞTUR
İl Genel Meclisinin 2009 yılında yatırımlarını şekillendirirken, yatırımın anılan yere ihtiyaca göre öncelik sıralaması, stratejik plan direktifleri ve iş programı çerçevesindeki kriterleri göz önünde bulundurduğunun altını da çizen İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, ilçelerin bütçe payı ayrımında da nüfus, köy yolu ağı, merkeze uzaklığı gibi kriterlerin öncelikle değerlendirmeye alındığını dile getirdi. Revi açıklamasında şu görüşlere yer verdi. "2009 yılı içerisinde, çok iddialı olacak ama, Trabzon ile ilgili olarak en özverili cesur ve halk deyimi ile taşın altına eline sokan kurumların başında İl Genel Meclisi yer almıştır. İl Genel Meclisi 2009 yılı içerisinde Trabzon'a yatırımların teşvik edilmesi, merkezi hükümet tarafından planlanan önemli yatırımlara imkân sağlanması anlamında şehrin en önemli ve sorunlu arsa arayışlarında büyük bir özveri göstermiştir. Bundan önceki yıllarda da, İl Genel Meclisi bu anlamda üzerine düşeni yapmıştır. Bu konuda 2009 yılından önce Trabzon'un yararına olduğuna inandığımız bir kaç kararımızı hatırlatayım.
SADRİ ŞENER BİNASI TS'YE TAHSİS EDİLDİ
2009 yılından önce İl Genel Meclisi kararıyla, Trabzonspor'a Sadri Şener idari merkez binası 49 yıllığına tahsis edilmiştir.Tarihi bedesten çarşısı onarılmıştır. Trabzonspor Lisesine arsa bağışı yapılmıştır. Adli tıp'ın yapımı için yine arsa bağışında bulunulmuştur. İlçelere gençlik merkezlerinin kurulması için maddi imkân sağlanmıştır. Zeytinlikteki eski vali konağı sanat evine dönüştürülerek sanat amaçlı kullanılmasına imkân sağlanmıştır. Gazeteciler Cemiyeti hizmet binası, gazetecilere tahsis edilmiştir. Memiş Ağa Konağının Çay Kur Genel Müdürlüğüne tahsisi yapılmıştır. Akçaabat konkasör şantiyesi kurulmuş, Merkez ilçe ile Of ilçesine asfalt üretim tesisi (Asfalt Plenti) inşa edilmiştir."
Revi İl Genel Mecvlisi'nin 2009 yılında ayrıca Pelitli mevkiinde mülkiyeti İl Özel İdaresine ait 36.181 m2 taşınmazın 13.200 m2'lik kısmının, daha önce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne, 5.000 bin kişilik spor salonu için 2007 yılında tahsisini yapıldığına vurgu yaparak, aynı salonun inşaatının büyük büyük bir süratle devam ettiğini kaydetti. Aynı parsel içerisinde, geriye kalan 22.981 m2 taşınmaz üzerinde, 1.100 m2 taban alanlı dört katlı genel sekreterlik binası ile, 19.172 m2'lik arsanın Üniversite yapımı için 25 yıllığına kiraya verilmesine, Trabzon'a yeni bir özel üniversitenin eğitime başlaması için tahsisine karar verildiğini hatırlatan Revi, "Bu herkesin Trabzon bir eğitim şehri olmalı görüşüne ve tespitine yapılmış en büyük destektir. Bu desteği İl Genel Meclisinin vermiş olması, şehre karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş olmamızın da örneğidir. Ayrıca, 2009 yılı içerisinde İl Genel Meclisimiz Sayın Valimiz Dr. Recep Kızılcık'ın Trabzon'a yıldızlı bir otel zincirini kazandırmakla ilgili uğraşısına, yine arsa desteği ile büyük bir katkı sağlamıştır. Yalıncak beldesindeki 15.995.46 m2'lik mülkiyeti İl Özel İdaresine ait sosyal tesislerimizi 49 yıllığına otel yapılması için kiraya verilmesi ile ilgili olarak alınan karar meclisimizin bu anlamda şehre karşı sorumluluğunu yetire getirmedeki ikinci kararlılığıdır. Trabzon'un bir turizm kendi olması gerektiği konusundaki stratejik planlamaya İl Genel Meclisi aldığı kararla desteğini vermiştir" dedi.
2011 İÇİN DESTEKLER
2009 yılı içerisinde Trabzon'da yapılacak olan 2011 Olimpik Fevstivali için çalışmaların daha etkin ve verimli yapılabilmesi için Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne 58.680.00 TL ödenekle bir minibüs alınmasına karar verildiğini, yine 2009 yılı içerisinde İlçeler düzeyinde 3.750.000.00 TL tutarında akaryakıt ödeneği tahsis edildiğini söyleyen Revi, "Daha önce ilçe köylere hizmet götürme birliğinden yapılan akaryakıt alımlarının merkezden yapılmasına karar vererek bu anlamda, alımlarda % 1015 oranında bir avantaj sağlamıştır" ifadelerini kullandı. Revi şöyle devam etti:
"2009 yılı içerisinde, Pazarkapı Mahallesinde mülkiyeti İl Özel İdaresine ait 3.407 m2 arsanın TOKİ'ye tahsisine karar vermiştir. Toki bu arsa tahsisine karşılık, Çimenli'de 30.758 m2 arsa üzerinde sevgi evleri sitesi yapacaktır. Dernekpazarı ilçemizde Kaymakamlık lojmanı bulunmadığından İlçe merkezinde bulunan 420 m2'lik arsamızın kat karşılığı satışını yaparak, Kaymakamlık lojman binasının yapımına karar verilmiştir. Ayrıca, yine 2009 yılı içerisinde daha önce işletmesi Kızılay'da olan Düzköy Haçkalı Hocababa da bulunan yayla kentinin Kızılay'dan geri alınmasına ve Trabzonspor'a tahsis edilmesi yönünde karar alınmıştır. İl Genel Meclisimizin en önemli kararlarından biri de, İmar müdürlüğü Yanında 2. 100 m2'lik arsayı üzerinde şu anda atıl durumda olan üç adet inşaat ambarı bulunan yerimizi afet müdahale ve lojistik üs merkezi olarak kullanmak için Kızılay Derneği Trabzon şubesine tahsis edilmiştir. Böylelikle doğal afetlere karşı acil müdahale merkezi Trabzon'da kurulacaktır.
2009 yılında, Beşikdüzü ilçemizde bulunan İl Özel İdaresi hizmet binamızın 1 ve 2. katının tamamı ile 3. katın yarısı 800 m2'lik yerin beş yıllığına kiraya verilmesine karar verilerek bütçeye gelir getirici bir kaynak yaratılmasına imkân sağlanmıştır. Meclisimiz, ayrıca (bu çok önemlidir) Merkez çarşı mahallesinde bulunan 3 katlı tescilli Alacahan binasını Kültür ve Turizm amaçlı kullanmak üzere satın alıp, restore ederek Trabzon turizminin hizmetine sunulması için karar almıştır. 2009 Yılı içerisinde meclisimiz Trabzon'un Balkan Ülkeleri Karadeniz Komisyonuna üyelik başvurusunda bulunmuş ve bu üyelik başvurusu kabul edilmiştir. İlimiz; AB'nin en önemli örgütlenmelerinden biri olan Avrupa kıyı Bölgeleri iller teşkilatının İsveç'in Göteborg kentinde yapılan toplantısında, Trabzon olarak yer almıştır. İl Genel Meclisi olarak bu konferansta Trabzon'un Avrupa Kıyı bölgeleri iller teşkilatına üye olması için gerekli siyasi lobi faaliyetleri yürütülmüş, bunda da başarılı olunmuştur. Ayrıca konu ile ilgili bir sonraki toplantının Trabzon'da yapılması için de gerekli öneri getirilmiş ve bu öneri de kabul edilmiştir. Meclisimiz TBMM tarafından her yıl verilen onur ödülüne, Araklı ve sürmene kaymakamlığınca aday gösterilen Bayram Halil ve Abdullah Kanca'ya Meclisimizce onay verilerek, onur ödülü için TBMM'sine önerilmesini sağlamıştır. Tüm bunlar; İl Genel Meclisimizin inisiyatifi ve kararları ile hayata geçirilmiştir. Ayrıca, İl Genel Meclisimizin gözetim, yaptırım ve karar alma mekanizması görevleri çerçevesinde, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğince 2009 yılı içinde özetle aşağıda belirtilen şu önemli yatırımlar ve hizmetlerin Trabzon'a getirilmesine imkân sağlanmıştır."
Revi, 2010 yılında da, İl Genel Meclisinin Trabzon için gerekli özveriyi, sorumluluğu göstererek ve taşın altına elini sokmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Nurgül Günaydın