Rize’de çayın çöpünden mangal kömürü üretildi! “Gelir olarak geri dönüyor”

Rize'de çay çöpünden üretilen mangal kömürü, pelet, çay sirkesi, metan gazı ve organik gübre sayesinde çayın yüzde 100'ü atıl olmaktan kurtulurken, Gürcistan ve Almanya'ya da mangal kömürü olarak ihraç ediliyor.

Rize’de çayın çöpünden mangal kömürü üretildi! “Gelir olarak geri dönüyor”

Rize Belediyesi’nin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu tesis, çay çöpünü geri dönüştürerek mangal kömürü, pelet, organik gübre, metan gazı ve çay sirkesi üretimi yapıyor. Üretilen mangal kömürü, Gürcistan ve Almanya’ya ihraç edilirken, Türkiye genelinde de birçok şehirde satışa sunuluyor.

Çayın Yüzde 100'ü Ekonomiye Kazandırılıyor

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, çayın atıl kalan çöp kısmının geri dönüştürülerek yüzde 100 değerlendirildiğini vurguladı. Fabrikaya gelen çay atıkları, karbonlaştırılarak mangal kömürü, sıvı kısmı ise organik gübre ve çay sirkesi olarak kullanılıyor. Üretim sürecinde açığa çıkan metan gazı, tesiste enerji olarak kullanılıyor.

ay4.webp

Metin, şu ifadeleri kullandı:

“Çay fabrikalarımızdan atık olarak çıkan çay çöpü fabrikamıza geliyor. Peletten karbona, karbondan mangal kömürüne dönüşüyor. Çay çöpünün yüzde 30’u mangal kömürü, yüzde 30’u organik gübre, yüzde 25’i metan gazı olarak değerlendiriliyor. Tesisimizin çatısında 620 KW gücünde güneş panelleri ile elektrik üretiyoruz ve 70’in üzerinde personel çalıştırıyoruz.”

ay3.webp

Bilimsel Çalışmalar Sürüyor

Organik gübre üretimiyle ilgili akademik çalışmaların devam ettiğini belirten Başkan Metin, Türkiye’deki birçok üniversiteyle iş birliği yapıldığını söyledi. Çay dalından yapılan organik gübrenin bilimsel literatüre girdiğini belirten Metin, şöyle konuştu:

“Almanya ve Gürcistan’dan talep geldiği için ihracat yapıyoruz ancak asıl hedefimiz iç piyasayı desteklemek. Türkiye’nin 25-30 şehrine mangal kömürü gönderiyoruz. Akademik çalışmalar tamamlandığında organik gübre üretimimiz de daha geniş bir alanda kullanılabilir hale gelecek.”

ay2.webp

Yüksek Talep: Aylık 100 Ton Üretim

Çay çöpüne olan talebin üretim kapasitesine bağlı olduğunu ifade eden Metin, üretimin arttıkça yeni pazarlara açılacaklarını belirtti:

“Aylık 100 ton civarında üretim yapıyoruz ve ürünlerimiz çok hızlı tükeniyor. Talep, üretim kapasitemize bağlı olarak geliyor. Almanya, Gürcistan ve Türkiye genelinde 25-30 şehirde satış yapıyoruz. Üretimimizi artırdıkça daha fazla şehre gönderim yapacağız ve belediyemize ciddi bir gelir sağlamış olacağız.”

ay1.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler