Bu spor için dünyada en uygun alanlardan biri olarak kabul edilen Kaçkar Dağları’na bugün basın mensupları organizasyonu gerçekleştiren firma yetkilileri tarafından havadan helikopterle gezdirilerek bilgi verildi. Ayder Heliski Firması Koordinatörü Thery Gasser, Heliski’yi bölgede yeniden yaygınlaştırmak istediklerini söyledi. Gasser “Bu coğrafya buna çok uygun. 7 yıl yabancı bir firma olarak uçuşlarımıza ara vermiştik şimdi yeniden başlıyoruz. Amacımız daha ileriki dönemlerde bu sporu bölgede yaygınlaştırmak ve Avrupa’dan sporcular gelmesini sağlamak” dedi.
Gasser, Kaçkar Dağları’ndaki karın Heliski sporu için yeterli olduğunu sözlerine ekledi.
300'e yakın sporcunun gelmesi bekleniyor
Bu ay sonundan Mart ayına kadar sürecek sezonda bu sporu yapmak için yarından itibaren İsviçre, Fransa, Rusya, Almanya ve İtalya gibi ülkelerden 300’e yakın Heliski tutkununun Rize’ye gelmesi bekleniyor. Helikopterle Ayder Yaylası oteller bölgesinden alınarak Kaçkar Dağı zirvesine bırakılacak macera tutkunları, helikopterle daha önceden belirlenmiş, hiç kayılmamış kayak parkurlarını kayarak vadilere ulaşacak ve parkur bitiminde yine helikopterle zirveye bırakılacak. Dünyanın en pahalı sporlarından biri olarak gösterilen bu tutkunun bedeli ise haftalık 20 bin Euro olacak.
Kaçkar Dağları’nda 2006 yılından itibaren yapılıyor
Kaçkar Dağları’nda 2006 yılından itibaren yapılan ancak zaman zaman sekteye uğrayan Heliski sporu için bugüne kadar 5 bine yakın sporcu bölgeye gelirken, Türkiye bu spor dalında dünyada en çok tercih edilen 10 ülkeden bir tanesi olma özelliği taşıyor. Heliski; ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere onlarca ülkede yaklaşık 50 yıldır yapılıyor. Türkiye’de ilk 5 yıl tamamen yabancı pilotlar ve yabancı organizasyon firmaları tarafından yapılan Heliski etkinlikleri, sonraki yıllarda Türk pilotları ve Türk firmaları ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Önce güvenlik
Dünyanın en elit, pahalı ve tehlikeli sporlarından bir tanesi olan Heliski, dışarıdan görülenin aksine ciddi bir güvenlik ve izin süreci gerektiriyor. Türkiye’de bu sporun yapılabilmesi için organizasyon firmaları Rize ve Artvin Valilikleri, Genel Kurmay Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, Yaban Hayatı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden gerekli bir çok izni almak zorunda. Uçuşlar öncesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuş rotaları belirlenip izinler veriliyor. Etkinlikle görev alacak pilotlar özel eğitimlerden geçiriliyor. Sporculara ise yerleşim dışında hayatta kalma, kış şartlarında hayatta kalma eğitimleri veriliyor. Sporcular parkurda kendi aralarında iletişim kurabilecekleri telsizler, uydu telefonları, yerlerinin tespit edilebilmesi için GPRS vericileri ve haritalarla donatılıyor. Sporcular ayrıca çığ risklerine karşı sırtlarında airbağ çantaları ile kayıyorlar. Rize’de heliski yapan sporcuların neredeyse tamamını yabancı sporcular oluşturuyor.