Rize’de şişen cep telefonu bataryası bomba gibi patladı!

Rize'de bataryası şişen telefon tamircinin koyduğu yerde alev aldı. O anlar ise güvenlik kamerasına yansıdı.

Rize’de bataryası şişen bir telefon, tamircinin koyduğu yerde bir anda alev aldı. O anlar, işletmenin güvenlik kamerasına yansırken, tamirci Gökhan Akyıldız son anda kurtulmayı başardı.

Telefon Bataryası Patladı, Alevler Yayıldı

Olay, Rize merkez Tophane Mahallesi’ndeki bir cep telefonu tamircisinde meydana geldi. İşletmeci Gökhan Akyıldız, bataryası şiştiği için tamire getirilen telefonu, güvenlik önlemi almak amacıyla masanın altındaki ahşap çekmeceye koydu. O sırada yemek siparişi gelen Akyıldız, yemeğe başladığı anda telefon birdenbire patladı.

Patlamanın ardından telefon alev alarak yere düştü. Akyıldız, oturduğu yerden hızla fırlayarak önce alev alan telefonu, ardından da üzerine düşmesiyle yanmaya başlayan ayakkabılarını söndürmeye çalıştı. O anlarda masanın altında bulunan metal elektrikli soba, Akyıldız’ın yaralanmasını önledi.

bat1.webp

Güvenlik kameralarına yansıyan olayda, patlayan bataryanın aniden alev aldığı ve işletme içerisinde kısa süreli paniğe neden olduğu görüldü.

"Tam Yemek Yerken İçimde Bir Hissiyat Oluştu ve Telefon Patladı"

Yaşadığı korku dolu anları anlatan tamirci Gökhan Akyıldız, telefonun patlama ihtimalini önceden sezdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Müşterimiz geldi, telefonu getirdi. Batarya son aşamaya gelmiş, tamamen şişmişti. Hatta arka kapak 'U' şeklinde olmuştu. Daha önce de bu telefon farklı bir şikayetle gelmişti. Telefonu aldık, tam tamire başlayacaktım ki yemek siparişim geldi. 'Yemekten sonra rahat rahat yaparım' diye düşündüm ama içimde bir his oluştu. ‘Bu telefon patlayacak' diye düşündüm. Tam yemeğe başladığım sırada hissiyatım gerçekleşti, telefon bir anda patladı. O esnada yere düştü ve 2 çift ayakkabım yandı. Allah’a şükür canımızdan olmadık."

"Elektrikli Soba Beni Kurtardı"

Patlayan telefonun oluşturduğu alevlerin kendisine ulaşmasını engelleyen en önemli faktörün metal elektrikli soba olduğunu belirten Akyıldız, bu olayın kendisi için bir ders niteliğinde olduğunu vurguladı.

"Elektrikli sobamız olmasaydı, patlayan batarya direkt üzerime gelebilirdi. O alevler beni tamamen yakabilirdi. Ama elektrikli soba, patlayan bataryanın direkt arkasına düşmesini sağladı ve lavların bana ulaşmasını engelledi. Beynim sanki bilinçaltında bana ‘Onu oraya koy, kendini güvenliğe al’ dedi ve öyle yaptım. Önceki tecrübelerim sayesinde bu felaketi daha az zararla atlattım."

bat2.webp

"Telefon Bataryaları Neden Patlar?"

Tamirci Akyıldız, batarya patlamalarının en büyük sebebinin kullanıcı hataları olduğunu belirtti. Bataryaların şarjdayken kullanılması, aşırı ısınma ve eskimiş bataryaların değiştirilmemesi gibi faktörlerin patlamalara yol açtığını söyledi.

"Genellikle 2 yılı dolduran telefonların bataryaları değiştirilmeli. Kullanıcılar telefonlarında şişme, yamulma, ekranda atma gibi belirtiler gördüklerinde en kısa sürede teknik servise danışmalılar. Patlamalar her zaman böyle büyük olmayabilir ama tedbir almak her zaman en iyisidir. Laptop, tablet ve telefon gibi cihazlarda şarjdayken kullanım kesinlikle önerilmez. Çünkü şarjdayken hem telefon çalışıyor hem de batarya doluyor, bu da aşırı yüklenmeye neden oluyor."

bat3.webp

"Şarjdayken Kullanmayın, Standartları Koruyun"

Telefon bataryalarının patlama riskini en aza indirmek için doğru şarj alışkanlıkları edinmek gerektiğini belirten Akyıldız, şu tavsiyelerde bulundu:

"Telefonu şarja taktıktan sonra kesinlikle kullanmamalıyız. Şarj esnasında oyun oynamak, sosyal medyada gezinmek veya telefon görüşmesi yapmak bataryaya ekstra yük bindirir. Yapılması gereken şey, telefonu şarjdayken tamamen bırakmak ve yüzde 100 olduğunda kullanmaya başlamaktır. Kabloyu çıkaracağız, telefonu kullanacağız, tekrar şarja koyacağız. Böylece batarya ömrünü uzatmış oluruz."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • frt / 22 Şubat 2025 11:57

    dikkatli olunmalı düzenli kontrol edilmeli .

    Yanıtla (0) (0)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir