Rize'de SİT tartışması
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun İkizdere Vadisi’ni SİT kapsamına almasının ardından hükümet temsilcileri ile çevreci gruplar arasında başlayan tartışmaya Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Rize İl Başkanı Zeki Mayi de katıldı.Mayi dü
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun İkizdere Vadisi’ni SİT kapsamına almasının ardından hükümet temsilcileri ile çevreci gruplar arasında başlayan tartışmaya Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Rize İl Başkanı Zeki Mayi de katıldı.
Mayi düzenlediği basın açıklamasında, SİT kararının Ovit Tüneli’nin yapımını engelleyeceği yönündeki iddiaları yalanladı. Mayi, “İkizdere Vadisi 2008 yılında Turizm Merkezi ilan edildi. Bu vesile ile de duble yol inşaatına başlanıldı. Hemen ardından 75 kilometre uzunluğundaki vadide 25 HES Projesi’nin yapılması büyük bir tezat oluşturmuştur. Ortada bir doğa katliamı vardır. Çevrecilerin bu konudaki hassasiyetlerine katılıyoruz. Kendilerini verdikleri mücadelede destekliyoruz. Biz enerjiden yanayız. Ancak bilim otoritelerinin de ortaya koyduğu gibi o vadide yapılabilecek HES sayısı 5-6 ile sınırlıdır. Bölgenin SİT alanı ilan edilmesi, bölgenin sahip olduğu doğal zenginliklerin ve ekolojik yapının korunması adına önemlidir. Ancak SİT karanın ardından bası siyasilerin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yaptıkları açıklamalar bizi şaşırtmıştır. Bilmeden araştırmadan yapılan bu açıklamalarda, SİT kararının yapılacak Ovit Tüneli’ni engelleyeceği iddia edilmektedir. Bu doğru değildir. 2005 yılında bu hükümetin çıkartmış olduğu 5366 sayılı yasa, belediyelerin ve İl Özel İdareleri’nin SİT Bölgeleri’nde istedikleri yapılanmaya, ilgili bakanlıkların onayı ile müsaade etmektedir. SİT ilan edilmiş olsa bile Bakanlar Kurulu Kararı ile Ovit Tüneli kolaylıkla inşa edilebilir” dedi.
AFETZEDELER UNUTULDU
Mayi, 26 Ağustos gecesi Gündoğdu Beldesi’nde yaşanan sel ve heyelan afetinde mağdur olan afetzedelerin devlet tarafından unutulduğunu belirterek, “Gündoğdu ile ilgili 7269 sayılı yasa işletilerek afetzedelerimizin karşılaşmış oldukları mağduriyet büyük ölçüde telafi edilebilirdi. Bu yapılmadı. Bu yasa ile afetzedelerimizin bir çok borcu silinebileceği gibi karşılıksız konut sahibi olabilirlerdi. Ama şimdi TOKİ tarafından yapılacak olan afet konutlarının afetzedelere satılması söz konusu” diye konuştu.