Rize'den Gastronomi atağı
Doğu Karadeniz'de yer alan, doğal ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleriyle de bilinen Rize, gastronomi alanında dünyada hak ettiği konuma ulaşmak istiyor.
Doğu Karadeniz'de yer alan, doğal ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleriyle de bilinen "Karadeniz'in incisi" Rize, gastronomi alanında dünyada hak ettiği konuma ulaşmak istiyor.
Rize, sahip olduğu doğal güzellik, biyoçeşitlilik, çay üretimi, yerel pazarları, tarihi evleri ve yerel dokusu muhafaza edilen mimarisi ile yerli ve yabancı ziyaretçilerden ilgi görüyor.
Ayder Yaylası, Fındıklı Çağlayan Vadisi, Zil Kale, Tarzan Park, Palovit Şelalesi, Fırtına Vadisi ve Timisvat Köprüsü, kentin tarihi ve doğal güzelliğe sahip mekanlarından sadece birkaçı.
Kentin yüksek kesimlerinde yer alan Pokut, Sal, Gito, Badara, Yukarı Kavrun, Elevit ve Huser yaylalarını da görme imkanı bulan ziyaretçiler, özellikle 2 bin 700 rakımlı Huser Yaylası'nda gün batımını ve sisle oluşan eşsiz manzarayı seyredebiliyor.
Kaçkar Dağları eteklerinde deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikteki Elevit Yaylası da yeşille bürünmüş doğası, endemik bitki örtüsü ve faunasıyla son dönemde çok sayıda turisti ağırlayan yerlerden biri olarak öne çıkıyor.
Ziyaretçilerin Ardeşen ilçesindeki Fırtına Deresi'nin serin sularında rafting yapma imkanı da bulduğu Rize, gastronomi alanında da hak ettiği konuma ulaşmak için gayret sarf ediyor.
"Rize'miz, GastroRize'yle hak ettiği yerlere gelecektir"
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize'de yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Rize'de Mart 2019'dan beri hummalı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Metin, bunların en önemlilerinden birinin kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.
Metin, bu çalışmalarla Rize'nin çehresinin değişeceğini belirterek, "Onun yanında yine Millet Bahçesi... Yaklaşık 400 dönümlük bir alanda Rize'mize Millet Bahçesini kazandırmış olacağız." diye konuştu.
Ayrıca belediye için gelir olacak çok farklı bir projeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Metin, çay çöplerinden hem mangal kömürü hem de elektrik üretimi yapacaklarını, bu tesislerin de 2-3 ay içinde hayata geçeceğini ifade etti. Türkiye'nin en iyi, en yüksek kalori değerli mangal kömürünü üretmiş olacaklarına işaret eden Metin, Rize'nin yağışlı olmasından dolayı dere ıslahlarında çalışmalarının olduğunu, kentin birçok değişik noktasında da vatandaşların rahatlıkla geleceği sosyal tesisleri hayata geçireceklerini kaydetti.
"Birçok değeri Rize'de, bütün ülkenin damak tadına ve bilgisine sunuyoruz"
Rize Belediye Başkanı Metin, kentte 1-3 Temmuz'da gerçekleştirilen 1. GastroRize Ulusal Rize Gastronomi Günleri'ne değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Rize'de gastronomi, Rize Günleri ve ileride de festivaller şeklinde gelecek. Gayemiz Rize'nin gizli kalmış lezzetlerini, lezzet duraklarını insanların damak tadına sunabilmekti. Rize denilince bir bakıyorsunuz ki bir tarafta bazı lokantalarımız döneriyle kavurmasıyla ön plana çıkıyor. Bazıları karalahana sarmasıyla lahanasıyla ön plana çıkıyor. Tatlıda Laz böreğimiz var, pepeçura gibi çok kaliteli tatlı türlerimiz var. Dondurmasından birçok meyvesine kadar karayemişi, mor yemişler dediğimiz antioksidan değeri olan yemişlerimize kadar birçok değeri Rize'de bütün ülkenin damak tadına ve bilgisine sunuyoruz."
Rize'de popüler hale gelmiş yemekleri anlatan Metin, "Aslında bunların lezzeti, farklılığı şuradan geliyor; 2 bin yükseltinin üzerinde bulunan yaylalardaki ineklerden elde edilmiş tereyağından ve yine bölgeye has yıllardır ata tohumlarıyla gelen ürünlerle yapılması, yemeklerimizi lezzetli ve özel kılıyor." dedi.
Metin, Rize'nin yöresel lezzetlerinin dünyada tanınması için GastroRize'nin önemine değinerek, "Şu anda Rize'ye yılda yerli ve yabancı olmak üzere toplamda 1 milyonun üzerinde turist geliyor." dedi.
Gastronomiyle beraber Rize'ye yeni turistlerin gelmesini beklediklerini aktaran Metin, şehre gelen turist sayının gerçekleştirilen etkinliklerle kısa sürede artacağını düşündüklerini ifade etti.
"Havaalanının açılması hem bölge turizmi hem de Rize açısından ciddi fayda sağlayacak"
Rahmi Metin, gastronomi turizminin kent ekonomisine, üreticilere ve özellikle kadın üreticilere ciddi katkılar sağlayacağını dile getirerek, Rize'de daha nitelikli ve katma değeri yüksek olan bir turizmin hedeflediğinin altını çizdi.
Rize'de havaalanının açılmasıyla ilgili olarak da Metin, "2021'in sonuna doğru inşallah ilk uçaklar Rize Havaalanı'na inmiş olacak. Bu hem bölge turizmi hem de Rize açısından ciddi fayda sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Metin, Rize'nin tanıtımı için çalışmaların devam edeceğini anlatarak, şunları kaydetti:
"Rize'mizin coğrafyası, iklimi ve buradaki çok özel, spesifik, bölgeye ait yiyecekleriyle beraber bugüne kadar dünyada hak ettiği yere henüz gelmediğini düşünenlerdendim ama GastroRize'yle ve bu çalışmalarla beraber inanıyorum ki dünyada da Türkiye'de de yemek kültürü ve turizm anlamında inşallah hak ettiği yerlere tırmanacaktır, gelecektir. Yaşadığımız coğrafyaları, mekanları değerli kılarsak, değer atfedersek orası dünyanın da her yerin de en değerli yeri olacaktır. Biz bunu yapıyoruz. GastroRize'yle beraber bu coğrafyaya, mekanlara değer atfediyoruz. Bu değeri ne kadar atfedersek burası en değerli yer olacaktır."