Rizeli gençler şive ile konusunca!
Türk Telekom’a bağlı olarak Rize’de kurulması planlanan İletişim Merkezi’ne 4 bin 500 kişi iş başvurusunda bulunurken, işe alınacak personellerin belirlenmesinde yöresel şive nedeniyle güçlük yaşanıyor.Türk Telekom tarafından Rize’de kurulması planlanan İ
Türk Telekom’a bağlı olarak Rize’de kurulması planlanan İletişim Merkezi’ne 4 bin 500 kişi iş başvurusunda bulunurken, işe alınacak personellerin belirlenmesinde yöresel şive nedeniyle güçlük yaşanıyor.
Türk Telekom tarafından Rize’de kurulması planlanan İletişim Merkezi’nde görev alacak personellerin belirlenmesi için Türk-Telekom’a bağlı Asistt Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri tarafından açılan sınav sürüyor. Üç aşamalı sınav için Rize’de yaklaşık 4 bin 500 genç iş başvurusunda bulundu. İş başvurusunda bulunan gençler ilk olarak klavye sınavına tabi tutuluyor. Gençlerden verilen süre içerisinde ellerindeki metni imlaya dikkat ederek bilgisayar ortamına geçmeleri isteniyor. İkinci olarak ise gençler kişilik envanteri sınavına tabi tutuluyor. 60 soruluk sınavda gençlerin sabrı test ediliyor. Son olarak ise iş başvurusunda bulunan gençlerin, telefonla verecekleri müşteri hizmetleri açısından sorun teşkil etmemesi için diksiyonları ölçülüyor. Asistt’in en çok zorlandığı bölüm ise diksiyon sınavı. Rize’de gençlerin de büyük bir bölümünün yerel şiveyi kullanması Asistt uzmanlarının işini güçleştiriyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Asistt İnsan Kaynakları Uzmanı Yunus Kara, “İşbaşvurusunda bulunan gençlerin büyük bir bölümü İstanbul Türkçesi’ni kullanmakta güçlük çekiyor. Kullanılan şivenin ağırlığından iletişim kurmakta zorluk çektiğimiz kişilerde var. Rezililer özellikle ‘Ç’ harflerinin cümle içerisinde kullanılmasında zorluk çekiyor. Biz mülakat sınavında gençlerden ‘Çatalca’da topal çoban çatal yapıp çatal satar’ gibi tekerlemeleri tekrarlamalarını istiyoruz” dedi.