Sahil Yolu inceleme altında
Mahkeme, yol bittikten sonra inceleme yapmaları için bilirkişi heyeti gönderdi. Ardeşen ilçesi Karadeniz Sahil Yolu Hamidiye Geçişi'nde Karadeniz Sahilleri Koruma Platformu tarafından 27 ay önce imar planının iptali için açılan davada mahkeme, yol bittikt
Mahkeme, yol bittikten sonra inceleme yapmaları için bilirkişi heyeti gönderdi. Ardeşen ilçesi Karadeniz Sahil Yolu Hamidiye Geçişi'nde Karadeniz Sahilleri Koruma Platformu tarafından 27 ay önce imar planının iptali için açılan davada mahkeme, yol bittikten sonra yolun yapılacağı alanda inceleme yapmaları için bilirkişi heyeti gönderdi.
Karadeniz Sahil Yolu'nun Rize Ardeşen ve Pazar Hamidiye geçişinin deniz dolgusu ile yapılmasını planlayan Dolgu İmar Planlarının iptali talebiyle Danıştay Altıncı Dairesinde Ardeşen Kültür Derneği ile Ardeşen ve Karadeniz Sahilleri Koruma Platformu üyesi bazı vatandaşların 2006 yılı ocak ayında yürütmeyi durdurma talebi ile açtıkları davada, davanın açılmasından 27 ay sonra konunun bilim adamları tarafından yerinde incelenmesi için keşif yapıldı.
Heyete eşlik eden Karadeniz Sahillerini Koruma Platformu Başkanı Hasan Sıtkı Özkazanç, yaptığı açıklamada, Ardeşen ve Hamidiye geçişleri ile ilgili olarak ODTÜ'si öğretim üyeleri İnşaat Mühendisliği Ulaştırma anabilimdalı öğretim üyesi Prof.Dr.Özdemir Akyılmaz ile yine aynı üniversitenin Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri Prof.Dr.Ali Türel ve Yrd.Doç. Ela Babalık Sutcliffe tarafından, Dolgu İmar Planları'nın Kıyı Kanununa, Anayasaya, şehircilik ilke ve prensiplerine aykırı olduğu iddiası üzerine yerinde keşif incelemesi yapıldı dedi.
Güney Çevre Yolu'nun daha verimli bir yol olabileceği sonucunun ortaya çıktığını ifade eden Özkazanç, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı keşif raporlarında Ardeşen ve Hamidiye geçişinin, deniz dolgusu ile yapılmasının daha ucuz olacağı şeklinde gerçeğe aykırı kabuller yapılarak kamuoyunun yanıltıldığını ifade eden Özkazanç, Hamidiye'de yıllar önce Karayolları tarafından yapılmış 35 metrelik kamulaştırılmış geçki alanı olmasına karşın, denizin kilometrelerce öteden getirilen kayalar ile doldurulması sonucu, kamu kaynakları verimsiz kullanılmış, bölgenin en önemli ve gelişmeye açık deniz ve plaj alanı olan Hamidiye sahilleri, yok edilmiştir. Oysa Ardeşen Belediye'sinin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine, gerekli sismik ve jeofizik çalışmalarının da yapılması ile hazırlattığı Güney Kuşaklama Yolu projesi uygulansa idi hem daha az kamu kaynağı harcanmış hem de doğa korunmuş olacak idi.
Çayeli-Hopa arasındaki 77 kilometre yol, ucuz denilen, kamulaştırma masrafı yok denilen, deniz dolgusu şeklinde yapılarak, bazı yerlerde 50 kilometreden kaya taşınarak, Karadeniz'in güzel vadileri talan edilerek, tam başlangıç tahmini bedelin beş katına bir milyar dolara mal olmuştur. Standartları otoyol standartlarının çok altında iki şeritli ve bölünmüş yol standardında olan yolun kilometre maliyeti ise dünyada en zor coğrafyalardaki üç şeritli otoyol maliyetlerini aşarak 13 milyon dolara ulaşmıştır.Karayollarının İçeriden geçecek yolun maliyeti deniz dolgusunun beş katı olacaktır şeklindeki açıklamalarına karşın, olmasını talep ettiğimiz şekilde yapılan ve Başbakan'nın Karadeniz Sahil Yolu'nun açılışını yapmayı tercih ettiği 27 km. uzunluğundaki Bolaman-Perşembe bölümünde kilometre başına maliyet de aynı miktardır ifadelerini kullandı.
HERŞEY ORTAYA ÇIKACAK
Kamuoyu kandırılmış ve rant uğruna Karadeniz kıyılarını kaybetmiştir ifadesinde bulunan Özkazanç, Değerli bilimadamlarının vereceği rapor ile Danıştay'ın kararı, Karadeniz Sahil Yolu'nda nasıl bir soygun yapıldığı, temel mühendislik ve şehircilik ilkelerine ayırı olarak kamu kaynaklarının nasıl talan edildiği açısından da önemli bir karar olacak, Orta Karadeniz'de Yakakent-Gerze arasında yargı kararlarına rağmen deniz dolgusu ile yapılmaya çalışılan yeni katliamların engellenmesi açısından ışık tutacaktır dedi.