Sahil Yolu'nda tam fıkralık olay

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, Karadeniz'de ortalama dalga yüksekliğinin 5-6 metre olduğunu belirterek, ''Karadeniz Sahil Yolu dolgusu ise 4-5 metre yükseklikte yapıldı

Sahil Yolu'nda tam fıkralık olay

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, Karadeniz'de ortalama dalga yüksekliğinin 5-6 metre olduğunu belirterek, ''Karadeniz Sahil Yolu dolgusu ise 4-5 metre yükseklikte yapıldı. Dalga, dolgudan yüksek. Birçok yerde dalgalar kum ve çakılları yola savurmakta ve bu durum hızlı akan trafik için tehlike oluşturmaktadır'' dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun ile Sarp Sınır Kapısı arasında inşa edilen 542 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu'nun resmi açılışının yapılmasına rağmen halen tartışıldığını, çünkü dile getirilen olumsuzlukların birebir yaşanmaya başlandığını söyledi.

Yolun güzergah seçiminin yanlış yapıldığını, yolun güneyden geçirilmesi gerektiğini savunan Çelik, ''Karadeniz kıyılarına 1960'lı yıllardan itibaren çok ağır darbeler indirildi. Eski sahil yolunu ayakta tutabilmek için 40 yıl boyunca denize taş taşındı. Bu felaket yolunun ne yol emniyeti vardır, ne de can ve mal emniyeti. Harcanan para ile güneye çok daha ekonomik ve çok daha fonksiyonel bölünmüş yollar yapılabilirdi'' diye konuştu.

-''DALGA, DOLGUDAN YÜKSEK''-

Çelik, Karadeniz Sahil Yolu yapılırken bütün mühendislik ilkelerinin bir kenara bırakıldığını ileri sürerek, ''Karadeniz'de ortalama dalga yüksekliği 6-7 metredir. Karadeniz Sahil Yolu dolgusu ise 4-5 metre yükseklikte yapıldı. Dalga, dolgudan yüksek'' dedi.

Bu durumun son yıllarda etkili olmaya başlayan küresel ısınma ile birlikte düşünüldüğünde büyük olumsuzluk getireceğini savunan Çelik, şöyle devam etti:
''Karadeniz Sahil Yolu boyunca birçok yerde dalgalar, kum ve çakılları yola savurmakta ve bu durum hızlı trafik için çok tehlikeli oluşturmaktadır. Yani yapılan dolgu yüksekliği yeterli olmamıştır. Bunu önlemek için bazı yerlerde tahkimat üzerine beton duvarlar inşa edilmiştir. Ama daha yüksek dalgalarda hangi çarelere başvurulacaktır bilinmez. Karadeniz Sahil Yolu'nun çok büyük bir bölümü Karadeniz'in yüksek dalgalarının doğrudan temasına maruzdur. Kumsal üzerine yığılan tahkimat ve 'T' mahmuz taşlarının güçlü fırtınalara dayanması olanaklı değildir. Bunun örnekleri birçok kez gözlenmiş, halen de gözlenmektedir.''

-GEÇMİŞTEN ÖRNEKLER-

Espiye'de yapılan 8 kilometrelik tahkimatın, 20 Şubat 1999 deniz fırtınasında silip süpürüldüğünü, yenilenen tahkimatın da 2002'de tekrar tahrip olduğunu belirten Çelik, ''İşletmeye açılmış bulunan yolda bugün de tahkimatın yarısı kaybolmuş durumdadır. Hopa-Sarp Sınır Kapısı arasındaki deniz tahkimatı deniz dalgalarıyla şimdiye dek 4 kez yıkılmış ve yol, 4 kez ihale edilerek yeniden yapılmıştır. 25 tonluk tahkimat taşları bile azgın karayel fırtınaları karşısında saman çöpü gibi savrulmuştur. Bu yıl içinde Rize'nin Çayeli ilçesinde 2 kez dalgalar yola taşlar fırlatmıştır. Benzer felaketler diğer yörelerde de yaşanmakta ve yaşanmaya devam edecektir.''

Sürmene ve Rize tarafında zaman zaman yaşanan sellerde yüksek yol dolgularının baraj görevi yaptığını savunan Çelik, ''Buralarda sıfır eğimli uzun menfezler görev yapamaz durumdadır. Zira yoğun yağışla birlikte gelen toprak, kum, çakıl, kök ve benzeri molozlar menfezleri tıkamaktadır. Menfezlerin içine iş makineleri giremediği için de bakımları yapılamamaktadır'' diye konuştu.

-KARADENİZ SAHİL YOLU KORUMA PLATFORMU BAŞKANI ÖZKAZANÇ-

Karadeniz Sahil Yolu Koruma Platformu Başkanı Hasan Özkazanç da denizin yola zarar vereceğini defalarca gündeme getirdiklerini kaydederek, ''Bu konuda uzman kişilere danışılması gerektiğini söyledik. Yıllarca bu konuda mücadele verdik. Ancak maalesef mücadelemizde başarılı olamadık'' dedi.

Denizin zaman içinde yolu tamamen yok edeceğini iddia eden Özkazanç, ''Yol hizmete açıldı ancak asıl sorun şimdi başlıyor. Bu yıl içinde sadece Rize'nin birçok yerinde deniz yola taşlar fırlattı. Bu zaman zaman yolda ulaşımın aksamasına neden oldu. Bu durum sürekli yaşanacaktır. Bunun önüne geçilmesi mümkün değildir. Maalesef yol yapımında geri dönülmez hatalar yapıldı'' diye konuştu.

Karadeniz Sahil Yolu'nun Rize'nin Çayeli şehir geçişinin Karlıdere mevkisi ile Yaka Mahallesi arasında kalan 10 kilometrelik bölümü, önceki gün çıkan fırtınada dalgaların yola ulaşması ve taş fırlatması nedeniyle ulaşıma kapanmıştı.

Olay sırasında yoldan geçen bir sürücünün aracı, dalgaların fırlattığı taşlar nedeniyle zarar görmüştü.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler