Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarca zararlısına karşı mücadelede seferberlik çağrısı yaptı. "Yağan kara güvenme, kahverengi kokarcaya aman verme" uyarısında bulunan yetkililer, bu istilacı zararlının 2025 yılında artarak yayılmaya devam edeceğini belirtti.
Kahverengi Kokarca Nedir ve Fındığa Zararı Nedir?
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kahverengi kokarca zararlısının başta fındık olmak üzere birçok tarımsal ürüne zarar verdiği vurgulandı. 2017 yılında ilk olarak Terme ilçesinde görülen bu zararlı, özellikle 2023 ve 2024 yıllarında Terme-Çarşamba bölgesinde ekonomik kayıplara yol açtı.
Bu süreçte il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından yapılan bilinçlendirme çalışmalarına katılan üreticilerin mücadelede başarılı olduğu tespit edildi. Ancak 2025 yılında popülasyonun artarak devam etmesi öngörülüyor.
Kışlak Döneminde Mekanik ve Biyosidal Mücadele Öneriliyor
Kahverengi kokarcalar, sıcaklık 15-16 derece altına düştüğünde kışlamak için ev, ahır, depo ve çatı aralarına yöneliyor. Kış boyunca 4-5 ay boyunca hareketsiz kalan zararlı, sıcaklık 12,5 dereceye ulaştığında çıkış yapmaya başlıyor ve çıkış süreci 17 dereceye kadar devam ediyor.
Bu nedenle kışlak mücadelesinin mekanik yöntemlerle (toplanıp imha edilerek) yapılması ve ulaşılamayan alanlarda ise Sağlık Bakanlığı onaylı biyosidal ürünlerin kullanılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca bitki koruma ürünlerinin (BKÜ) bu aşamada kesinlikle kullanılmaması gerektiği vurgulandı.
1-10 Mart’ta Mücadele Başlayacak, 15 Nisan’da Sonlandırılacak
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, mücadelede seferberlik ruhu ile hareket edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"Kahverengi kokarca, 12,5 derece sıcaklıkta kışlaklardan çıkış yapmaya başlıyor ve 17 dereceye kadar çıkışlar devam ediyor. Karadeniz Bölgesi'nde rakımsal ve sıcaklık farklılıkları göz önüne alındığında, 1-10 Mart tarihleri arasında biyosidal uygulamalara başlanması, 15 Nisan’da ise sonlandırılması önerilmektedir."
Biyosidal ürünlerin kalıcılık süresi baz alındığında, Nisan sonuna kadar etkili olacağı öngörülüyor. Bu nedenle üreticilerin il ve ilçe tarım müdürlükleriyle koordineli şekilde mücadeleye devam etmeleri büyük önem taşıyor.
Üreticilere Çağrı: Seferberlik Ruhuyla Hareket Edin
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kahverengi kokarca ile mücadelede tüm sektör paydaşlarını ve üreticileri iş birliğine davet etti. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Gerek kışlak mücadelesi, gerek cezbet-öldür yöntemi, gerekse ürün bazında kimyasal mücadele takvimi konularında üreticilerimizin il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile irtibat halinde olması son derece önemlidir. Seferberlik ruhuyla mücadelemizi sürdürmeli ve kahverengi kokarcaya karşı bireysel ve toplumsal olarak mücadelemizi artırmalıyız."
Kaynak:
Diaterra gölge tozunu kullan findigini kurtar organik ilaç kullanildi mükemmel hem uzaklaştirma hemde öldürmede etkili
Yanıtla (0) (0)" Büyük zarar " ne kadar acaba? Cadı avı olmasın.
Yanıtla (0) (3)Devlet masa başından talimat veriyor. Sahada araç ilac eleman neden yok. İlaç tavsiye ederken ilacı vermeyi bırak adını ver bari. Kimyasal formülü veriyor .
Yanıtla (4) (1)