Samsun’da akarsu kirliliğine karşı savaş açıldı

Samsun’da hayata geçirilen projeler ile akarsuların taşma riski kontrol altına alınırken, çevre kirliliği oluşturmaması için de çeşitli projeler hayata geçiriliyor.
Samsun’da akarsu kirliliğine karşı savaş açıldı

Samsun’da çevre kirliliğiyle mücadele ve taşkın riskini azaltmak amacıyla çeşitli projeler hayata geçiriliyor. İl Mahalli Çevre Kurulu’nun 2025 yılı çevre temalı kararları doğrultusunda, ilgili kurumların öncülüğünde ve iş birliğinde yürütülen çalışmalarla akarsuların taşkın riski kontrol altına alınırken, çevre kirliliği ile mücadelede de önemli adımlar atılıyor.

Mert Irmağı’nda Kirlilik ve Taşkın Önleme Çalışmaları

Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan Mert Irmağı Akarsu Kirliliği Önleme Projesi, ani yağışlarla oluşan rüsubat, katı atık, ağaç ve çöp gibi maddelerin bir noktada tutulmasını ve taşkına neden olmadan temizlenmesini hedefliyor. Bu kapsamda, Mert Irmağı’nın yan kolu Yılanlıdere’de Sel Kapanı inşa edildi.

2024 yılında gerçekleştirilen makineli çalışmalarla Mert Irmağı ve yan kollarında yatak temizliği yapılmış olup, ihtiyaç durumunda bu çalışmaların 2025 yılında da sürdürüleceği ifade edildi. Ayrıca, projeyle bütünlük oluşturacak şekilde Mert Irmağı Islah Projesi devam ediyor ve Mert Irmağı Yukarı Havza Tersip Bentleri (Karataş, Gölalan) projelendirildi.

akarsu1.webp

Kavak İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile Evsel Atıkların Arıtılması

SASKİ Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılında işletmeye alınan Kavak İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Kavak ilçesindeki evsel atık suların arıtılmasını sağlıyor. Tesis, evsel nitelikli atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesine katkı sağlarken, Mert Irmağı’nın kirlilik yükünün azaltılmasında önemli bir rol oynuyor.

Mert Irmağı’nda Kirlilik İzleme ve Denetimler

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mert Irmağı’nda alıcı ortam su kirliliği izleme çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda:

Yılda iki dönem Mert Irmağı’ndan alınan numunelerle evsel ve endüstriyel kirlilik yükü ölçülüyor.

Nitrat Eylem Planı çerçevesinde yılda dört numune alınarak tarımsal kirlilik yükü takip ediliyor.

Havzada bulunan mevcut tesislerin ve yapılması planlanan tesislerin denetimleri yapılırken, atıkların su kaynaklarına verilmemesi için gerekli önlemlerin alınması kontrol ediliyor. Ayrıca, tarım arazilerinde yapılan ilaçlama ve gübreleme faaliyetleri de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından takip ediliyor.

akarsu2.webp

Valilikten Açıklama: Daha Yaşanabilir Bir Çevre Hedefi

Samsun Valiliği tarafından yapılan bilgilendirmede şu ifadeler yer aldı:
"DSİ 7. Bölge Müdürlüğü ve paydaş kurumların yürüttüğü çalışmalarla, yoğun yerleşim bulunan Mert Irmağı havzasında akarsu kirliliği azaltılarak halk sağlığı açısından daha yaşanabilir bir çevre oluşturulacaktır. Ayrıca diğer derelerde yapılan yatak temizliği, ıslah çalışmaları ve tersip bentleri ile rüsubat ve yabancı maddeler temizlenerek derelerin kirlenmesi önlenmektedir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir