Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane ağaçlarında kök çürümesi, kanser hastalığı ve gal arısı zararı gibi sorunları ortadan kaldıracak önemli bir çalışmaya imza attı. Serdar, marsol (kök çürüklüğüne dayanıklı) anacı ve betizac çeşidi kestane ile yapılan aşılama yöntemiyle dayanıklı kestane ağaçları yetiştirmenin yolunu açtı.
Marsol Anacı ile Dayanıklı Kestane Üretimi Başladı
Prof. Dr. Serdar, daldırma çoğaltma yöntemiyle marsol anaçlarının üretimine başladıklarını belirtti. Üretilen bu anaçlar, betizac fidanlarına aşılanarak kök çürüklüğü, kanser hastalığı ve gal arısı zararına karşı korunaklı kestane ağaçları yetiştirilecek. Bu yöntemle kestane kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
“Hem Kök Çürümesine Hem de Gal Arısına Dayanıklı Çeşit Geliştirdik”
Yıllardır süren çalışmalarını başarıyla tamamlayan Prof. Dr. Serdar, şunları söyledi:
"Bugün diktiğimiz marsol anaçları, kök çürümesine karşı dayanıklıdır ve betizac gibi gal arısına dayanıklı çeşitlerle çok iyi aşı uyumu gösterir. Bu anaçları daldırma yöntemiyle çoğaltıp yeni kestane bahçelerinde kullanacağız. Bu yöntemle hem kök çürümesine hem de gal arısına dayanıklı kestane ağaçları üretmiş olacağız. Yeni kurulacak kestane bahçeleri için tam garantili bir yetiştirme yöntemi olacak."
Kestane Bahçelerinin Dayanıklı Türlerden Oluşması Gerekli
Yeni kestane bahçelerinin aşılı, hastalıklara ve zararlılara dayanıklı anaçlardan oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Serdar, şu bilgileri verdi:
"Parsellerde dikkat çeken boş alanlar genellikle kök çürüklüğü hastalığı nedeniyle fidanların kurumasından kaynaklanıyor. Kök çürümesine müsait killi topraklarda dayanıklı anaçlar üzerine aşılı fidanlarla bahçe tesis edilmelidir. Bu nedenle marsol anaçlarını araziye dikerek seri üretim çalışmalarına başladık. Marsol anaçlarını hem daldırma hem de doku kültürü yöntemiyle çoğaltıyoruz."
Marsol Anacının Özellikleri ve Avantajları
Marsol anaçlarının Fransa kökenli olduğunu belirten Serdar, bu türün 1950’lerde tescillendiğini ifade etti. Avrupa-Japon kestanesi melezi olan marsol anaçları, kök çürüklüğüne dayanıklılığı ve betizac çeşidi ile mükemmel aşı uyumu ile dikkat çekiyor.
Arazi Çalışmaları Kayagüney’de Devam Ediyor
Marsol anacının çoğaltılması amacıyla anaç bitkiler, Atakum’un Kayagüney Mahallesi’ndeki Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu’nda dikilmeye başlandı. Çoğaltma çalışmaları, Tarım Topluluğu Grubu ve öğrencilerin katkılarıyla hızla devam ediyor.
Kaynak: