Samsun’da 74 yaşındaki demirci ustası İbrahim Germi, dedesinden kalan ve üzerinde “Meryem Ana” işlemeleri bulunan 158 yıllık hanedan modeli tarihi demir kapıyı gözü gibi koruyor. Tescilli tarihi eser olan bu eşsiz kapıyı almak için pek çok kişi girişimde bulunmasına rağmen Germi, satmayı reddetti. Kapının, Ermeni ustalar tarafından kaynak kullanılmadan geçme yöntemiyle yapıldığı ve hala sağlam olduğu belirtiliyor.
Tarihi Kapı İçin Sunulan Teklifler
Demirciler Yokuşu’nda esnaflık yapan İbrahim Germi, Mater Dolorosa Katolik Kilisesi papazının ve bazı tarihi eser meraklılarının, bu kapıyı almak için tekliflerde bulunduğunu ifade etti. Germi, kapıyı kiliseye vermesi karşılığında yurt dışında sınırsız gezi ve konaklama gibi imkanların teklif edildiğini söyledi. Ancak Germi, “Bu kapının bir eşi benzeri yok” diyerek tüm teklifleri geri çevirdi.
“Bu Kapının Değeri Benzersiz”
Tarihi kapının hikayesini anlatan Germi, “Kapı, dedemden babama, babamdan da bana kaldı. Yıllar önce yapılan kilidi hala çalışıyor. Ermeni bir usta bu kapıyı tamamen perçinli ve geçme yöntemiyle yapmış. Normal bir usta bu kapının kasnağını bile bir yılda yapamaz. Kapının tutamağı sarı renkteydi, bana gelmeden önce altın zannederek çalmışlar. Bu kapıyı satmayı asla düşünmedim, çünkü bir daha böylesi yapılamaz” dedi.
Samsun’un Son Demirci Ustası
İbrahim Germi, Samsun’da bu mesleği yapan son demirci ustası olduğunu belirterek, “Demircilik artık öldü. Çırak yetişmiyor ve vatandaş baltasını bile biletecek usta bulamayacak. Samsun’da tamir işi yapan tek demir ustası ben kaldım. Meslek öldükten sonra insanlar kazmasını tamir ettirmek yerine yenisini almak zorunda kalacak” diye konuştu.
Kaynak: