Samsun İl Jandarma Komutanlığı Kriminal Şube Müdürlüğü uzmanları, suç ve suçluların tespit edilmesi amacıyla olay yerlerini titizlikle inceleyerek bilimsel ve uluslararası geçerliliği olan yöntemlerle delilleri analiz ediyor. Bu çalışmalar sayesinde faili meçhul olayların aydınlatılmasına önemli katkılar sağlanıyor.
Jandarma Kriminal Timi Geniş Kapsamda Çalışıyor
Kriminal Şube Müdürlüğü, sadece Samsun'da değil, çevre illerde de aktif olarak görev alıyor. Patlayıcı Madde İmha Timi Sinop’ta, Parmak İzi İnceleme Timi ise Amasya, Ordu ve Tokat’ta meydana gelen olaylarda tespit edilen deliller üzerinde incelemeler yaparak adli süreçlere katkı sağlıyor.
Şube bünyesinde şu ekipler görev yapıyor:
8 Olay Yeri İnceleme Timi
2 Parmak İzi İnceleme Timi
1 Patlayıcı Madde İmha Timi
1 Kriminal Adli Bilişim Timi
104 Faili Meçhul Olay Çözüldü
Parmak İzi İnceleme Timi, geçmiş yıllarda faili meçhul olarak takibi yapılan olayları yeniden ele alarak, Samsun, Ordu ve Amasya’da toplam 104 olayda 122 kişinin suç bağlantısını tespit etti.
Kriminal Adli Bilişim Timi ise eski tarihli 62 olayın görüntü kayıtlarını inceleyerek, 21 olayda şüphelileri belirledi ve soruşturmaların ilerlemesine katkı sundu.
Yorgun Mermi Olayları Çözüldü
Samsun İl Jandarma Komutanlığı Kriminal Şube Müdürlüğü, yorgun mermi vakalarının çözüme kavuşturulmasında da önemli bir rol oynuyor. Havaya rastgele atılan mermilerin, düşüş noktasında ölüm ve yaralanmalara yol açtığına dikkat çeken yetkililer, bu olayları bilimsel yöntemlerle aydınlatıyor.
2 Yaşındaki Çocuğu Yaralayan Mermi 2 Yıl Sonra Tespit Edildi
22 Ağustos 2021’de Çarşamba ilçesi Musçalı Mahallesi’nde bir düğün sırasında havaya ateş açılması sonucu, 2 yaşındaki bir çocuk yaralandı.
Jandarma ekipleri, olay yerinde 126 kovan tespit etti.
Kovanların 20 farklı silahtan atıldığı belirlenerek balistik kayıtlara işlendi.
06 Eylül 2023’te başka bir düğünde ele geçirilen bir tabancanın, çocuğun yaralanmasına neden olan mermiyi ateşlediği tespit edildi.
Fail tespit edilerek gözaltına alındı ve olay aydınlatıldı.
Yorgun Mermi Kivi Bahçesinde Can Aldı
17 Ağustos 2024’te Çarşamba ilçesi Eğrikum Mahallesi’nde, 80 yaşındaki bir vatandaş, kivi bahçesinde çalışırken omzuna isabet eden yorgun mermi nedeniyle hayatını kaybetti.
Olay yeri inceleme ekibi, 1400 metre mesafedeki Çayvar Mahallesi'ndeki bir düğünde havaya ateş açıldığını belirledi.
Düğün alanında 369 kovan ve 86 av fişeği kartuşu bulundu.
Şüpheli bir şahsın aracında yapılan aramada olayda kullanılan tabanca ele geçirildi.
Adli inceleme sonucunda, merminin bu tabancadan çıktığı tespit edildi.
Fail gözaltına alınarak tutuklandı.
Jandarma Kriminal Şube: "Suçlular Her Zaman İz Bırakır"
Samsun İl Jandarma Komutanlığı Kriminal Şube Müdürü Astsubay Kıdemli Başçavuş Cengizhan Yoldaş, suçluların suçlarını gizlemek için her ne kadar çaba sarf etseler de, geride mutlaka kendilerini ele verecek bir iz bıraktıklarını belirtti.
Yoldaş, çağa uygun yüksek teknolojik cihaz ve sistemler kullanarak, suç ve suçlularla mücadele ettiklerini ifade ederek şu sözleri kaydetti:
“Adalet sisteminin etkin şekilde işlemesine katkıda bulunmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Suçun önlenmesi ve aydınlatılması için teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Düğünlerde Havaya Ateş Açılmasına Karşı Denetimler Artacak
Jandarma yetkilileri, özellikle yaz aylarında düğün, kutlama ve şenliklerde havaya ateş açma olaylarının arttığını belirtti.
Bu tür müessif olayların önüne geçmek amacıyla:
Denetimler sıkılaştırılacak,
Eğitim ve farkındalık çalışmaları artırılacak,
Vatandaşlar bilinçlendirilerek toplumsal duyarlılık oluşturulacak.
Kaynak: