Samsun’da kahverengi kokarca ile mücadele!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, kahverengi kokarca ile mücadele konusunda açıklamalarda bulundu.
Samsun’da kahverengi kokarca ile mücadele!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan yoğun kar yağışı ve düşük sıcaklıkların, kahverengi kokarca gibi istilacı böcek türlerinin popülasyon yoğunluğunu azalttığını belirtti.

Bölgede özellikle fındık başta olmak üzere yüzlerce bitki türüne zarar veren kahverengi kokarcanın, soğuk hava koşullarından olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Yanar, biyolojik mücadelede kullanılan doğal avcıların korunması gerektiğini vurguladı.

Kış Soğukları Kahverengi Kokarca Popülasyonunu Etkiliyor

Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 10 gün boyunca etkili olan kar yağışı ve eksi derecelere düşen sıcaklıkların, kahverengi kokarca gibi kışlayan böcek türlerinin yoğunluğunu azalttığını ifade etti.

Yanar, bölgede kahverengi kokarca popülasyonunun artmasının nedenlerinden birinin, son yıllarda kış sıcaklıklarının yüksek seyretmesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bugün Karadeniz Bölgesi'nde kahverengi kokarcanın popülasyon patlaması yapmasının önemli sebeplerinden birisi, kış sıcaklık ortalamalarının çok yüksek seyretmesidir. Ayrıca yaz aylarında yüksek sıcaklıklar, böceklerin su ihtiyacını artırarak bitkilere daha fazla zarar vermelerine sebep olmaktadır. Üreticiler için en büyük dileğimiz, tarım ürünlerine zarar vermeyecek şekilde bir soğuk ve karlı dönemin daha yaşanmasıdır. Bu, istilacı böceklerin popülasyonunu daha da azaltabilir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir