Samsun’da kahverengi kokarca ile mücadele!

Havaların ısınmasıyla birlikte kışlaklardan çıkmaya hazırlanan kahverengi kokarca böceği ile mücadele hız kesmeden sürdürülüyor.
Samsun’da kahverengi kokarca ile mücadele!

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kışlaklardan çıkmaya hazırlanan kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele çalışmaları hız kazandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği program kapsamında atıl alanlar, metruk binalar, depolar ve ahırlar gibi saklanma alanlarında biyosidal ilaçlama çalışmaları yürütülüyor.

Samsun İl Tarım Müdürü İlaçlama Çalışmalarına Katıldı

Samsun’un birçok ilçesinde kahverengi kokarcaya karşı ilaçlama çalışmaları sürerken, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Terme’nin Bazlamaç Mahallesi’nde gerçekleştirilen ilaçlama çalışmalarını yerinde inceledi.

Sağlam, kahverengi kokarcanın 2017 yılında Terme ilçesinden bölgeye giriş yaptığını ve 2023-2024 yıllarında Çarşamba ile Terme ilçelerinde ciddi tarımsal zararlara yol açtığını belirtti. 2025 yılında popülasyonun daha da artarak yayılabileceğini ifade eden Sağlam, mücadelede üreticiler başta olmak üzere tüm sektör paydaşlarının koordineli hareket etmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

kokarca1.webp

Mücadelede Kritik Dönem: 1 Mart - 15 Nisan

Uzmanlar, kahverengi kokarcanın sıcaklık ortalaması 12,5 dereceye ulaştığında kışlaklardan çıkmaya başladığını ve bu sürecin 17 dereceye kadar devam ettiğini belirtti. Karadeniz Bölgesi’nin rakım ve sıcaklık farklılıkları göz önüne alınarak mücadelenin 1-10 Mart tarihleri arasında başlaması ve 15 Nisan itibarıyla tamamlanması gerektiği ifade edildi.

Kışlak Mücadelesi Devam Ediyor

Kahverengi kokarca, soğuk havalarda ev, ahır, depo ve çatı aralarına çekilerek kışlıyor. Bu zararlıyla mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği program doğrultusunda mekanik ve kimyasal yöntemler uygulanıyor.

kokarca2.webp

Mekanik mücadelede zararlı böcekler toplanarak imha ediliyor.
Kimyasal mücadelede ise Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış biyosidal ürünler kullanılarak ilaçlama yapılıyor.

Yetkililer, kışlak mücadelesinde kesinlikle bitki koruma ürünlerinin kullanılmaması gerektiğini özellikle vurguluyor.

Fındık Üreticileri İçin Büyük Tehdit

Fındık başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne ciddi zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele hız kesmeden devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı" kapsamında 2025 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı doğrultusunda etkin önlemler alınıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir