Samsun’da manda yetiştiriciliğine proje
Samsun’da Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi hayata geçirildi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi ile Samsun’da manda yetiştiriciliği ve ürünlerine olan talebin arttığını belirtti.
Sağlam, proje sayesinde yetiştiricilerin manda yetiştiriciliği ve kayıt tutma konusunda daha bilinçli hale geldiğini ve manda ürünlerinin gelirinin yükseldiğini ifade etti.
Proje 5 İlçede Sürdürülüyor
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde düzenlenen Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi Yürütme Kurulu Toplantısı’nda, projenin 2011 yılında Bafra, Çarşamba ve 19 Mayıs ilçelerinde başladığını belirten Sağlam, 2013’te Vezirköprü, 2016’da ise Ladik ilçesinin de projeye dahil edildiğini söyledi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, OMÜ ve Manda Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen projeyle Anadolu mandasının korunması ve yetiştiriciliğin geliştirilmesi amaçlanıyor.
“Süt Verimi Yüzde 100'ün Üzerinde Arttı”
Sağlam, projenin sağladığı getirilerden bahsederek, 2011 yılından bu yana il genelinde manda süt veriminin 620 kg’dan 1.278 kg’a ulaştığını söyledi.
Ayrıca malakların doğum, 6. ay ve 12. ay ağırlıklarında gözle görülür bir artış olduğunu belirtti. Sağlam, "Manda ürünlerine yönelik farkındalık ve talep arttı, bu da ürünlerin getirisini yükseltti" dedi.
Manda Yetiştiricilerine Sağlanan Destekler
Proje kapsamında sağlanan desteklerle ilgili bilgi veren Sağlam, 2021 yılında 316 bin 800 TL, 2022’de 4 milyon 931 bin 264 TL, 2023’te ise toplam 10 milyon 717 bin 500 TL destekleme ödemesi yapıldığını belirtti.
2024 yılı için de doğuran anaç manda, boğa ve damızlığa ayrılacak mandalar için destekleme ödemesi yapılacağını açıkladı.
Kaynak: