Samsun’un Havza ilçesinde Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışmalarına ev sahipliği yapan ve uzun yıllardır atıl durumda olan tarihi Merkez İlkokulu, bilim, sanat ve kültür alanında öğrencilerin yetiştirileceği bir eğitim merkezi olarak yeniden hayat buluyor.
Tarihi Merkez İlkokulu’nun Geçmişi
Samsun-Sivas demir yolu keşif heyetinden mühendisler Hüseyin Yakup, Süreyya Sami ve Nazif Bey tarafından projesi hazırlanan Merkez İlkokulu binası, Sivas Valisi Muammer Bey’in desteğiyle 1911 yılında tamamlandı.
Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Milli Mücadele döneminde 25 Mayıs 1919’da Havza’ya gelmelerinin ardından yürüttükleri önemli çalışmalara ev sahipliği yapan bina, Türkiye’nin tarihi açıdan en değerli yapılarından biri olarak kabul ediliyor.
DOKAP Desteğiyle Yeniden İnşa Ediliyor
Son 4 yıldır atıl durumda kalan tarihi bina, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle yeniden eğitime kazandırılıyor.
DOKAP’tan sağlanan 950 bin lira hibe desteğiyle başlatılan Havza İlçesi Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi Projesi kapsamında, binada robotik kodlama, güzel sanatlar, müzik ve kültür atölyeleri kuruldu. Tarihi bina, öğrencilerin teknolojik ve sanatsal eğitim alacakları bir merkez haline getirildi.
“Tarihten Geleceğe Yol Açan Eğitim Merkezi”
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Oğuz Ertuğ, binanın Milli Mücadele ve eğitim tarihindeki önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Merkez İlkokulu, Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımlarının çakıldığı önemli bir eğitim yuvasıdır. 3-4 yıldır atıl vaziyette olan binayı yeniden eğitime kazandırmak için büyük çaba gösterdik. Bu anlamlı projede DOKAP’ın maddi desteği ve Gürpınar ailesinin katkıları sayesinde eğitim hayatına tekrar kazandırdık. Binanın adı ‘Emine Cemal Gürpınar Bilim Kültür ve Sanat Atölyeleri’ olarak belirlendi.”
Geleceğin Yenilikçi Nesilleri Yetiştirilecek
Proje Koordinatörü Seyit Ahmet Dikmen de projenin hedeflerini şu sözlerle dile getirdi:
"Tarihten geleceğe ışık tutmak adına binada dört farklı atölye kurduk. Robotik kodlama, güzel sanatlar, müzik ve kültür alanlarında eğitim alacak öğrencilerimizin analitik düşünme ve bilimsel yaklaşım becerileri geliştirilerek daha güçlü bireyler olarak yetişmelerini amaçlıyoruz."
Kaynak: