Samsun’da öğretim üyesinden Ramazan uyarısı! “Yanlış beslenme sorunlara yol açar”

Ondokuz Mayıs üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, ramazanda yanlış beslenme alışkanlıklarının sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Samsun’da öğretim üyesinden Ramazan uyarısı! “Yanlış beslenme sorunlara yol açar”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, ramazan ayında yanlış beslenme alışkanlıklarının sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Kaya, oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenmenin hem bedensel hem de ruhsal iyilik hali açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

"Oruç Tutarken Beslenme Dengesi Çok Önemli"

Uzun süreli açlığın metabolizma üzerinde etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, sahur ve iftar öğünlerinin besin değeri açısından dengeli ve yeterli olması gerektiğini söyledi. Özellikle bazı kronik hastalıklara sahip bireylerin dikkatli olması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve sindirim sistemi hastalıkları olan bireyler, sağlık durumlarını riske atmamak için doktor kontrolünde oruç tutmalıdır."

Sahurda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sahurun gün boyunca enerjiyi koruyabilmek için kritik bir öğün olduğunu vurgulayan Kaya, sağlıklı bir sahur öğünü için şu önerilerde bulundu:

Kızartmalar, aşırı tuzlu ve yağlı yiyecekler, işlenmiş et ürünleri yerine şu besinler tüketilmeli:

Tam tahıllı ekmek

Yoğurt, süt, peynir, yumurta

Yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık)

Taze sebzeler

Sıvı tüketimi ihmal edilmemeli:

Gün boyu susuzluk hissini azaltmak için yeterli miktarda su içilmeli.

Çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler dikkatli tüketilmeli, çünkü bu içecekler vücuttan su atımını artırabilir.

İftarda Ani ve Aşırı Besin Tüketiminden Kaçınılmalı

Uzun saatler süren açlığın ardından ani ve aşırı besin tüketimi sağlık açısından riskli olabilir. Prof. Dr. Kaya, iftarın sağlıklı bir şekilde açılması için şu önerilerde bulundu:

İftarda ideal beslenme sırası:

Öncelikle su ve hafif iftariyeliklerle oruç açılmalı.

Mideyi rahatlatmak için çorba içilmeli.

Ana yemek olarak haşlama, ızgara veya fırında pişirilmiş sebze ve et yemekleri tercih edilmeli.

Aşırı yağlı, baharatlı ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmalı.

İftar Sonrası Yürüyüş Sindirimi Destekliyor

İftar sonrasında kısa süreli yürüyüş yapmanın sindirimi desteklediğini belirten Kaya, "Yürüyüş yapmak metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olur" dedi.

Ayrıca, tatlı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan Kaya, ağır şerbetli tatlılar yerine şu seçeneklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi:

Sütlü ve meyveli tatlılar

Komposto veya hoşaf gibi sindirimi kolay tatlılar

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir