Samsun'da Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ormanlarda doğal genç bakımı, gençlik bakımı, kültür bakımı, sıklık bakımı, koruya tahvil ve rehabilitasyon çalışmaları yapılıyor.
Bu yıl 11 bin 20 hektar orman alanının bakımının yapılması planlanırken şu ana kadar ise 6 bin 617 hektar alanın bakımı yapıldı.
Bu bakım çalışmalarına şimdiye kadar 5,2 milyon TL harcama yapıldı. Ayrıca gençleştirme çalışmalarının başlatılması için teknik kriterlere uygun olarak deneme ağacı belirlenip kesilerek bol tohum yılı tespiti için sayım da yapıldı. Bakım çalışmaları çerçevesinde yine hazırlama ve tohumlama kesimi ile sahayı hazırlayarak fidanların doğal yollardan yetişmesi sağlandı.
Ot alma işlemi yapılarak tohumdan gelen fidanların sağlıklı olarak yetişmesine yardımcı olundu. Ormanlardaki sıkışıklığı gidererek gençliğin güneş, yağmur ve topraktan yeterli minareli alarak büyümesine katkı sağlandı.
Orman yangınları ile mücadele
Bölge Müdürlüğü tarafından orman yangınlarıyla da mücadele ediliyor. Samsun'daki ormanlarının yüzde 37'si 2. derece (Vezirköprü), yüzde 63'ü 3. derece (Bafra yüzde 27, Samsun yüzde 36) yangına hassas bölge.
Ormanlarda çıkabilecek yangınlara karşı 4 adet yangın gözetleme kulesi, 224 adet yangın işçisi, 36 adet ilk müdahale aracı, 7 adet arazöz, 3 adet su ikmal aracı, 57 adet 2,5 tonluk su tankeri ve 8 adet yangın havuzu bulunmakta olup, orman yangınlarına müdahaleye hazır konumda bekletiliyor. Bu yıl içerisinde Bafra'da 3, Alaçam'da 3, Kavak'ta 3, Samsun'da 2 ve Vezirköprü'de de 2 olmak üzere toplam 13 ormanda yangın çıktı. Bu yangınlarda 11,15 hektar örü küle dönerken, yangınlara ortalama 10,2 dakikada müdahale edilerek, büyümesi ve yayılması önlendi.
Ağaçlandırma ve muhafaza
Samsun'da Ağaçlandırma ve Muhafaza Projesi kapsamında 55 hektar alanın ağaçlandırılması hedefleniyor. Şu ana kadar 25 hektar alan ağaçlandırıldı ve buna 2,05 milyon TL ödenek harcandı.
Ayrıca Samsun'da toprak kayması ve erozyonu önlemek için de projeler yürütülüyor. Bu çerçevede 385 hektar alanda ağaçlandırma bakım çalışması yapılırken, 155 hektar alanda da erozyon kontrol bakımı yapıldı.
Orman köylülerinin kente göçünü önlemek için de faaliyetler yürütülüyor. Bu çerçevede Samsun'da 2023 yılında süt sığırcılığı, traktör, tambur, motorlu testere ve arıcılık olmak üzere 128 aileye toplamda 6,5 TL'lik kredi desteği verildi.
Öte yandan ormanda yaşayan canlılar da unutulmadı. 2023 yılında şimdiye kadar orman zararlılarıyla mücadele çalışmaları kapsamında 1250 adet kuş yuvası doğaya uygun yerlere yerleştirildi.
Kaynak: