Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, afetlerin uzun vadede çevresel zararlar bıraktığını ve bu durumun insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Yangınların, depremlerin ve endüstriyel kazaların çevreyi tahrip ettiğini ifade eden Ardalı, bu tür afetlerin sera gazı salınımını artırarak iklim değişikliğine katkı sağladığını vurguladı.
"Yangınlar Atmosferi, Toprağı ve Suyu Kirletiyor"
Prof. Dr. Yüksel Ardalı, yangınlar sonrası çevreye yayılan partiküllerin, zehirli gazların ve karbon salımının büyük bir çevresel sorun oluşturduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:
"Yangınlar, sera gazı salımı ile iklim değişikliğini hızlandırıyor. Bu süreç toprağı, suyu ve atmosferi kirleterek biyoçeşitliliği azaltıyor. Yangın sonrası ortaya çıkan çevresel zararlar doğrudan insanlara ve diğer canlılara zarar veriyor. Ancak, bu etkilerin uzun vadeli analizi gerektiği gibi yapılmıyor."
"Çevresel Deformasyon İnsanları Yavaş Yavaş Zehirliyor"
Yangınlar ve diğer afetler sonrası çevrede oluşan tahribatın insanları zamanla etkilediğini belirten Prof. Dr. Ardalı, atık yönetiminin bu noktada büyük önem taşıdığını vurguladı:
"Geri dönüşüm tesisleri atık yönetimi için kritik bir rol oynuyor. Ancak bu tesislerde çıkan yangınlar, çevresel zararın büyümesine neden oluyor. Atıkların doğru istiflenmesi, depolanması ve kontrol edilmesi çok önemli. Eğer bir yangın veya depremden sağ çıkarsak bile, sonrasında çevredeki kirleticiler nedeniyle yavaş yavaş zehirlenme riski ile karşı karşıya kalıyoruz."
Kaynak: