Samsun’da rengarenk karnabahar tarlasında hasat başladı!

Samsun’da “Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında dikilen rengarenk karnabaharların hasadı yapıldı.
Samsun’da rengarenk karnabahar tarlasında hasat başladı!

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından başlatılan “Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında yetiştirilen turuncu ve mor karnabaharların ilk hasadı yapıldı. Proje kapsamında 220 bin adet renkli karnabahar fidesi dikilerek üretime kazandırıldı.

Kışlık Sebze Üretiminde Samsun’un Öncü Rolü

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Gıda ve Tarım Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen projede önemli üretim rakamlarına ulaşıldığını belirtti. Sağlam, 2023 üretim sezonunda Türkiye genelinde 3 milyon 491 bin 127 ton kışlık sebze üretildiğini ve Samsun’un bu üretime büyük katkı sunduğunu ifade etti.

“İlimizde toplam 1 milyon 10 bin ton sebze üretilirken, kışlık sebze üretimimiz 100 bin 997 dekar alanda 537 bin 798 ton olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde kışlık sebze alanlarının %8,81’ine sahipken, toplam üretimin %15,11’ini ilimiz karşılamaktadır. Bu üretimin %94’ü Bafra ilçemizden sağlanmaktadır.”

has1.webp

17 Bin Dekar Alanda Karnabahar Üretimi

İbrahim Sağlam, Samsun’da 2023 yılında 17 bin 545 dekar alanda karnabahar üretimi yapıldığını ve 70 bin 98 ton ürün elde edildiğini belirtti. Üretimin büyük bölümünün iç piyasada tüketildiğini ve yaklaşık 5 bin tonunun ihraç edildiğini kaydetti.

220 Bin Adet Renkli Karnabahar Fidesi Dikildi

“Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında 29 üreticiye toplam 100 dekar alanda dikim yapılmak üzere 220 bin adet renkli karnabahar fidesi (154 bin mor, 66 bin turuncu) temin edildi. Proje maliyetinin %75’i Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanırken, %25’lik kısım ise çiftçi katkısından oluştu.

“Proje kapsamında dekar başına 2 bin 200 bitki dikimi yapıldı ve dekar başına verim beklentimiz 2 ton olarak belirlenmiştir.”

has2.webp

Karnabahar İhracatında Artış Yaşandı

Samsun’un kışlık sebze ihracatında önceki yıllara göre büyük bir artış yaşandı. 2020 sezonunda 4 bin 250 ton olan ihracat miktarı, 2023 üretim sezonunda 8 bin tona ulaştı.

Çiftçiler Renkli Karnabahardan Memnun

Üretici Adem Güney, İlçe Tarım Müdürlüğü’nün tavsiyesiyle 20 dönüm araziye renkli karnabahar diktiklerini belirtti:

“Turuncu ve mor karnabaharlarımızı hasat etmeye başladık. Bu ürünler çiğ olarak da yenebiliyor ve tamamen doğal. Genetiğiyle oynanmamış. Tarım Bakanlığı’nın yönlendirmesi ve desteğiyle dikimi yaptık. Ürün fiyatları bu yıl iyi, çiftçinin yüzü gülüyor.”

has3.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir