Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kent genelinde 2 bin 188 adet bina için “riskli yapı” tespiti yapıldı. Bu binalarda yer alan 4 bin 819 konut ve 1.310 işyeri olmak üzere toplam 6 bin 129 bağımsız bölüm, olası afetler karşısında riskli kategoride yer alıyor.
Amasya’daki Deprem Sonrası Gözler Samsun’daki Riskli Yapılara Çevrildi
Geçtiğimiz günlerde Amasya’nın Taşova ilçesinde meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki deprem, Samsun’da da hissedildi. Depremin ardından kentteki yapı güvenliği ve riskli binalar yeniden gündeme gelirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmaların detayları paylaşıldı.
6306 Sayılı Kanun Kapsamında Tespitler Sürüyor
Riskli yapı tespitleri, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yürütülüyor. Bu kapsamda, yapı maliklerinden birinin veya kanuni temsilcisinin başvurusu üzerine, Bakanlık tarafından lisanslandırılmış firmalar tarafından yapılan risk tespitleri, il müdürlüklerine sunuluyor.
Samsun genelinde bugüne kadar 2 bin 188 binada riskli yapı tespiti yapılırken, bu yapılar arasında yer alan 6 bini aşkın bağımsız bölümün acil dönüşüm sürecine tabi tutulması planlanıyor.
Vatandaşlara Kira ve Taşınma Yardımı Yapılıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, 6306 sayılı Kanun kapsamında, riskli yapılarda yaşayan yapı maliklerine 18 ay kira yardımı, kiracılara ise defaten taşınma yardımı (iki aylık kira bedeli tutarında) ödeme yapıyor.
Bu çerçevede, Samsun’da kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana toplam 50 milyon 361 bin 184,33 TL kira ve taşınma yardımı ödemesi gerçekleştirildi.
Kentte Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Hız Kazanıyor
Samsun’da belirlenen riskli yapılar, afet riski taşıyan alanların dönüşümünü hızlandırmak adına öncelikli alanlar arasında yer alıyor. İl genelindeki bu dönüşüm çalışmaları, deprem güvenliği, yaşam kalitesinin artırılması ve sürdürülebilir şehircilik hedefleri doğrultusunda devam ediyor.
Kaynak: