Samsun’da şeftali ve nektarinde bordo bulamacı zamanı

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, şeftali ve nektarinde bordo bulamacı uygulanması için uygun bir döneme girdiklerini çiftçilere hatırlattı.
Samsun’da şeftali ve nektarinde bordo bulamacı zamanı

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, şeftali ve nektarin üreticilerine bordo bulamacı uygulamaları için uygun döneme girildiğini hatırlatarak, hastalıklarla mücadelede zamanında ilaçlama yapılmasının önemine dikkat çekti.

Şeftali ve Nektarin Bahçelerinde Bordo Bulamacı Zamanı

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin şeftali ve nektarin meyve üretim alanlarında yaptığı kontrollerde, bazı çeşitlerin pembe tomurcuk dönemine girdiği tespit edildi. Bununla birlikte, yaprak kıvırcıklığı (klok) hastalığına karşı kimyasal mücadeleye başlandığı bildirildi.

Bordo bulamacı uygulamalarının zamanında yapılması için çiftçilere çağrıda bulunan Müdür İbrahim Sağlam, bu ilacın şeftalide yaprak kıvırcıklığı, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında karaleke ve ateş yanıklığı, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser, yaprak delen ve dal yanıklığı, eriklerde cep hastalığı, cevizde antraknoz ve yosunlaşma gibi birçok hastalığa karşı etkili olduğunu belirtti.

tar1.webp

Bordo Bulamacı Ne Zaman ve Nasıl Uygulanmalı?

Müdür İbrahim Sağlam, bordo bulamacının özellikle sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde uygulanması gerektiğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

Sonbahar: Yaprakların 3/4'ü ya da tamamı döküldüğünde bordo bulamacı %2 dozda uygulanmalıdır.

İlkbahar: Gözler uyanmadan 1 hafta önce bordo bulamacı %1-1,5 dozda meyve ağaçlarına uygulanmalıdır.

Bordo bulamacının tedarik edilmesi ve uygulanmasının kolay olduğunu vurgulayan Sağlam, nemli bölgelerde bakteriyel hastalıkların daha yaygın olduğunu belirterek üreticilere bu dönemi kaçırmamaları konusunda uyarıda bulundu.

"Bordo bulamacı, uygulandığı meyve bahçelerinde potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele yöntemi sunar. Özellikle nemli bölgelerde hastalık riskinin daha fazla olduğunu göz önünde bulundurarak, üreticilerimizin bu dönemi kaçırmamalarını hatırlatır, bol bereketli bir üretim sezonu dilerim." dedi.

Bordo Bulamacı Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bordo bulamacının hazırlanması ve uygulanması sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şu şekilde sıralandı:

Yapraklı dönemde bordo bulamacı uygulanmamalıdır.

Hazırlama aşamasında kireçli suyun üzerine eritilmiş göztaşı suyu eklenmelidir. Aksi takdirde karışım bozulur.

İlaçlama aletinin tıkanmaması için karışım süzgeçten geçirilmelidir.

Sönmemiş kireç kullanılıyorsa, eritildikten sonra süzülmelidir.

Bordo bulamacı başka ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

İlaçlama sonrası kullanılan aletler mutlaka temizlenmelidir.

Bordo Bulamacının Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Hazırlanan bordo bulamacının doğru olup olmadığını anlamak için paslanmamış bir çivi bulamaca batırılarak 5 dakika beklenmelidir.

Çivide renk değişimi yoksa, bordo bulamacı kullanıma hazırdır.

Çivide hafif kızarma varsa, karışım olmamıştır ve bir miktar daha kireç eklenmelidir.

Sonbahar ve ilkbahar aylarında doğru dozda uygulanan bordo bulamacı, bir sonraki yıl çıkabilecek pek çok hastalığı önlemede etkili bir yöntemdir.

Çiftçilere Uyarı: Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanın

Bordo bulamacı uygulaması sırasında çiftçilerin kendilerini koruması gerektiğine dikkat çeken yetkililer, şu uyarılarda bulundu:

Eldiven, gözlük ve maske kullanılmalı, uygun kıyafet giyilmelidir.

İlaç ambalajları çevreye rastgele atılmamalı, doğa korunmalıdır.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir