Samsun'da şiddet mağduru kadınlar!
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü’ne 2012-2013 yılları arasında 2 bin 57 kadının şiddet mağduru olarak geldiğini söyledi.KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü’nün 06 Aralık 2012 ta
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü’ne 2012-2013 yılları arasında 2 bin 57 kadının şiddet mağduru olarak geldiğini söyledi.
KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü’nün 06 Aralık 2012 tarihinde kurulduğunu belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, “KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü tarafından 06 Aralık 2012 - 31 Aralık 2013 tarihleri arasında toplam 2 bin 164 kişiye hizmet verilmiştir. Bunlardan şiddet mağduru 2 bin 57’si kadın, 42’si erkek olmak üzere 2 bin 99 kişi şiddet görmüş olup, 65’i ise şiddet uygulayanlardır” dedi.
KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü’ne başvuran kişilerin aynı anda birden fazla şiddete maruzda kalabileceğini de belirten Yıldırım, “Müdürlüğümüze başvuruda bulunan 276 kişi ekonomik şiddete, 697 kişi fiziksel şiddete, 435 kişi psikolojik şiddete, 629 kişi sözel şiddete ve 62 kişi ise diğer şiddet türlerine maruz kalmıştır” diye konuştu.
KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne şiddet mağduru veya şiddet uygulayan olarak gelenlerle ilgili yapılan işlemler hakkında bilgi veren Yıldırım, “Müdürlüğümüze başvuruda bulunan kişilerin ilk ifadesi İl Emniyet Müdürlüğü’nden görevli konusunda eğitimli polis memurlarınca, meslek elemanlarıyla yani sosyal hizmet uzmanı, sosyolog veya psikolog ile birlikte alınmaktadır. Kamera kayıt sistemi ile şiddet mağdurunun ilk ifadesi bir sefere mahsus alınmaktadır. Böylelikle şiddet mağdurunun ikincil mağduriyetinin önüne geçilmektedir.
İfade sonrasında meslek elemanı ve hemşire şiddet mağduru ile görüşerek yaşanan kriz ortamını hafifletmekte ve travmayı atlatması amacıyla terapi, rehabilitasyon hizmeti vermektedirler. Şiddet mağduru risk değerlendirilmesinin ardından ihtiyaca yönelik gerekli tedbir çalışması başlatılmakta, tedbir planı çalışmaları doğrultusunda barodan görevli gönüllü avukatlarla şiddet mağduruna gerekli hukuki destek sağlanmaktadır. Şiddet mağdurlarının iş yaşamına katılımlarını sağlamak amacıyla haftanın belirli günleri İŞKUR’dan görevli meslek danışmanınca ‘Mesleki Danışmanlık’ hizmeti sunulmaktadır” şeklinde konuştu.