Samsun'da suçlu kim?
Örnek dönüşüm alanı gösterilen ama selde 5 kişiye mezar olan TOKİ Konutları dere yatağına yapılmış. “Bodrum katı yapmayın” uyarıları da dinlenmemiş. Ölümlerin hepsi bu katlarda oldu. Taşan Mert Nehri’nin yıllar önce 60-70 metre olan dere yatağının yer ye
Örnek dönüşüm alanı gösterilen ama selde 5 kişiye mezar olan TOKİ Konutları dere yatağına yapılmış. “Bodrum katı yapmayın” uyarıları da dinlenmemiş. Ölümlerin hepsi bu katlarda oldu.
Taşan Mert Nehri’nin yıllar önce 60-70 metre olan dere yatağının yer yer 20 metreye kadar daraltılması, felakete davetiye çıkardı. Bu hatayı kentsel dönüşümün öncülüğünü üstlenen TOKİ’nin yapması gözlerin bir kez daha kuruma çevrilmesine neden oldu.
5’SI ÇOCUK 9 KİŞİ ÖLDÜ
Samsun’da 4,5 saatlik yağış, 6’sı çocuk 9 can aldı. TOKİ’nin ırmak yatağına yaptığı konutların bodrum katlarında 5 kişi öldü. Samsun dün büyük bir felaketle uyandı. Önceki gece fırtınayla başlayan ve 4.5 saat süren şiddetli yağış en az 9 cana ve büyük hasara mal oldu. Kayıp 4 kişi ise aranıyor.
EN BÜYÜK PROJEYDİ
Samsun Canik’teki Mert Irmağı’nın taşması sonucu, “Karadeniz’in en büyük kentsel dönüşüm projesi” olarak gösterilen Kuzey Yıldızı Konutları’nda tam bir facia yaşandı. Trajik olansa Canik Belediyesi’nin konutları inşa eden TOKİ’ye ‘bodrum yapmayın’ uyarısına rağmen bloklara Bodrum katı yapılmasıydı. Kuzey Yıldızı’nın bodrumları, 4’ü çocuk 5 kişiye mezar oldu.
DERE YATAĞI DARALTILDI
TOKİ’nin 2007’de inşasına başladığı konutlar için, Mert Irmağı’na dökülen Yılanlıdere’nin yatağı değiştirildi ve eski yatağa konutlar yapıldı. Irmağın 200 metre uzağına yapılması gereken konutlar sadece 30 metre mesafede yapılmıştı.
Faciaya, taşan Mert Nehri’nin dere yatağının daraltılması neden oldu. 1970’li yıllarda Mert Nehri’nin bulunduğu bölgede dere yatağı 60-70 metre genişlikteydi ve tek katlı gecekondulardan başka yapılaşma yoktu. Ancak yıllar içinde bölgenin imara açılmasıyla birlikte çok katlı konutlar yapıldı ve Canik, kentin ikinci büyük ilçesi haline geldi. Bu esnada Mert Nehri’nin dere yatağı yer yer 20 metreye kadar daraltıldı.
BELEDİYE “BODRUM YAPMAYIN” DEMİŞTİ
Belediyenin ‘Bodrum katı yapılmasın’ uyarısını da kulak ardı eden TOKİ, 2010’da teslimat yaptı. Ve önceki gece başlayan sel felaketinde 4’ü çocuk 5 kişi bu konutların bodrum katlarında boğularak can verdi.
Canik Belediye Başkan Yardımcısı Seyit İleri, “TOKİ’ye kapıcı dairesi koymamalarını tavsiye etmiştik. Ölümler o dairelerde oldu. Bunlar bodrumda değil zeminde olsun istemiştik” diyor.
AYNI BAŞKAN 2 SENE ÖNCE FARKLI KONUŞMUŞTU
Canik Belediye Başkanı Osman Genç ise 2 yıl önce bu konutları, “Samsun’da yapılacak kentsel dönüşümlere örnek teşkil edecek, şehrimizi çarpık yapıdan kurtaracak, insanımıza daha sağlıklı yaşam fırsatı sunacak” sözleriyle tanıtmıştı.
Radikal ‘in ulaştığı mimar ve mühendisler can kayıplarının sebebi olarak konutların ırmağın yalnızca 30 metre yanına yapılmış olmasını gösteriyor. Uyarılara rağmen bodrum katı yapılmasının da ölüme davetiye çıkardığını söylüyorlar. İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Tüfek konutların dere yatağına mesafesinin 30-40 metre olduğunu belirterek “Irmağın iki tarafında 200 metrelik bir koruma bandı bırakılmalıydı” diyor.
AĞAÇLAR TIKAMIŞ !
DSİ 7. Bölge Müdür Yardımcısı Murat Us ise sel baskınının dere yatağının değiştirilmesinden değil, selde sürüklenen ağaçların nehri tıkamasından kaynaklandığını öne sürdü.
‘KAPAKLAR PATLADI’
Vatandaşlar, TOKİ Konutları’na 3 kilometrede DSİ’nin baraj yaptığını, gece boyu süren şiddetli yağış nedeniyle barajın suyu tutamadığını ve kapaklarının patladığını, suyun önce barajın yakınındaki çöp arıtma tesisine ulaştığını, oradan da 1 kilometre uzaklıktaki konut bölgesine aktığını öne sürdü.
“YER SEÇİMİ YANLIŞ”
TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgede sağlıklı binalar vaat edildiğini söyleyerek, “Ama 2 yıl olmadan bu olayla karşılaştık. TOKİ boş bulduğu her yere bina yapıyor ve bilimsel kurallara uymuyor. Binaların yapıldığı yer Yılanlıdere ve Mert Irmağı’nın birleştiği nokta. Dere yatağına inşaat yapılmış, yer seçimi yanlış. Asıl hata binayı yapanda değil; burayı yapılaşmaya açan, imar değişikliği yaparak izin verende” diye konuştu.
“TOKİ’NİN BİR YANLIŞI OLDUĞUNU SANMAM”
‘Afet riskli alanların dönüştürülmesi’ toplantısı için Bursa’da olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gazetecilerin soruları üzerine, “Olayı tam bilmiyorum. Gerekli tetkikler yapılacak. Yer seçimi ve yapılaşma konusunda yanlış olduğunu zannetmiyorum” dedi. Samsun milletvekili olan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise konutlarda inceleme yaptıktan sonra, “Bölge eski gecekondu yerleşim yeri. Kentsel dönüşüm olmasa, yaşanacak kaybın hesabını yapmak mümkün olmayacaktı” dedi.
CHP MECLİS’E TAŞIDI
CHP de hemen harekete geçerek TOKİ’nin uygulamaları için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla sunulan önergenin gerekçesinde, “TOKİ konutlarının altyapılarının tamamlanmadan teslim edildiği, konut maliyetlerinin sosyal donatı alanlarının inşası gerekçe gösterilerek gereğinden fazla yükseltildiği iddiaları artmaktadır” denildi.
Yıl: 2009 Başbakan Erdoğan: Dere intikamını alır... Yıl 2012: Dere intikamını aldı, olan minik canlara oldu