Samsun’da tanı koymada yapay zeka dönemi başladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı ve Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, yapay zekanın nörolojik hastalıkların tanısında yüzde 90'ın üzerinde doğru bir tanı verdiğini ve yapay zekayı eğitmeye devam etti.
Samsun’da tanı koymada yapay zeka dönemi başladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı ve Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, yapay zekanın nörolojik hastalıkların tanısında yüzde 90’ın üzerinde doğruluk oranına sahip olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Terzi, yapay zekayı eğitmeye yönelik çalışmaların devam ettiğini ve bu teknolojinin hastalıkların tedavi sürecinde de belirleyici rol oynayacağını belirtti.

Yapay Zeka Nörolojide Nasıl Kullanılıyor?

Türk Nöroloji Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi, yapay zekayı nörolojik hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde kullanmak için yoğun çalışmalar yürütüyor. Alzheimer, Parkinson, MS (Multipl Skleroz) ve sinir-kas hastalıkları gibi nörolojik rahatsızlıkların tanısında yapay zekanın etkin bir araç olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Terzi, şunları ifade etti:
“Kişinin MR ve yürüme görüntüsünü, ayrıca ses analizlerini yapay zekaya yüklüyoruz. Beyin MR’ı veya omurilik MR’ı gibi görüntüleri makineye tanıtarak, hastalığın teşhisini koymaya çalışıyoruz. Yapay zeka, hastalıkla ilgili bölgeleri tespit edebiliyor ve ayırıcı tanı yapabiliyor.”

zeka2.webp

"Yapay Zeka %95’e Kadar Doğru Tanı Koyabiliyor"

Yapay zekanın tanı koyma sürecindeki başarı oranının %90’ın üzerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Terzi, bazı durumlarda bu oranın %95’e kadar çıktığını söyledi. Ayrıca yapay zekanın, hastalığın seyri hakkında da önemli bilgiler sunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Terzi, yapay zekanın hala gelişim aşamasında olduğunu ve daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

"MS Hastaları İçin Yüzlerce Kayıt Oluşturduk"

Prof. Dr. Murat Terzi, MS hastalarına özel bir veri tabanı geliştirdiklerini ve yüzlerce hasta kaydı yaptıklarını açıkladı. Terzi, “MS hastalarımızın verilerini bu veri tabanına kaydediyoruz ve bu kayıtlarla yapay zekayı eğitiyoruz. Daha fazla veri ile analizleri güçlendirmeyi hedefliyoruz. Çalışmalarımız, mühendisler, psikologlar ve fizyoterapistlerle iş birliği içinde entegre bir şekilde sürdürülüyor” dedi.

Uluslararası İş Birliğiyle Gelişim Süreci

Yapay zekayı geliştirme sürecinde uluslararası iş birliklerine de önem verdiklerini belirten Prof. Dr. Terzi, “Hem Amerika’dan hem Avrupa’nın bazı ülkelerinden hem de komşu coğrafya ülkelerimizle geliştirme arzusundayız. Amacımız, yapay zekayı en iyi şekilde eğiterek sağlık alanında daha etkin hale getirmektir” diye konuştu.

zeka1.webp

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir