Samsun’da tarla fareleri ile mücadele ediliyor!

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tarla faresinin tarım alanlarındaki zararına dikkat çekerek, “İklim uygun olduğu sürece, kimyasal mücadele her zaman yapılabilir.” dedi.
Samsun’da tarla fareleri ile mücadele ediliyor!

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tarla farelerinin tarım alanlarına verdiği ciddi zarara dikkat çekerek, mücadele yöntemleri ve kimyasal uygulama hakkında önemli bilgiler paylaştı. Sağlam, “Tarla fareleriyle mücadelenin en etkili zamanları, kıştan çıkış ve kışa giriş dönemleridir” dedi.

Tarla Farelerinin Tarım Alanlarına Verdiği Zarar

Tarla fareleri, kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini tüketerek tarım alanlarına ciddi zararlar veriyor. Beslenme kaynaklarının tükenmesi durumunda başka alanlara geçerek zararlarını sürdürüyorlar. Bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gram yeşil yem veya 10-13 gram kuru yem tüketiyor. Popülasyon yoğunluğuna bağlı olarak zarar oranı %100’e kadar ulaşabiliyor.

Kimyasal Mücadelede Uygun Zamanlar

Tarla farelerine karşı kimyasal mücadelede iklim koşullarının önemine dikkat çeken İbrahim Sağlam, şu açıklamaları yaptı:
“Kimyasal mücadele iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygun dönemler, kıştan çıktıkları şubat, mart, nisan ayları ile kışa girişte ekim, kasım ve aralık aylarıdır. İçinde bulunduğumuz aralık ayı da mücadele için ideal bir zaman dilimidir.”

fare1.webp

Kimyasal Mücadelenin Püf Noktaları

Tarla fareleri, yaşam alanlarında üç farklı türde delik açıyor:

Beslenme delikleri,

Hafriyat delikleri (toprak çıkarma delikleri),

Dışkılama delikleri.

Sağlam, kimyasal mücadelede bu deliklerin doğru tanımlanmasının önemine değinerek, “Tarla fareleri beslenme delikleri dışındaki deliklere bırakılan zehirli yemleri yemezler. Bu nedenle delik türlerinin doğru belirlenmesi gerekir. Uygulama sırasında zehirli yemler, sadece beslenme deliklerine bırakılmalı ve işlem sonrası alan kontrol edilerek fare ölüleri toplanıp imha edilmelidir” dedi.

fare2.webp

Doğal Düşmanlar ve Ekolojik Dengenin Rolü

Sağlam, doğal dengenin bozulmadığı alanlarda tarla farelerinin doğal düşmanlar tarafından baskı altında tutulduğunu belirtti. Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları arasında şunlar yer alıyor:

Memeliler: Kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar,

Kuşlar: Baykuş, leylek, kerkenez, doğan, şahin, kartal,

Sürüngenler: Yılanlar.

Doğal dengenin korunması ve derin toprak işlemesi, tarla temizliği gibi önlemlerle zararların bir ölçüde azaltılabileceğini ifade eden Sağlam, “Toplu ve tarama mücadele yöntemleri esas alınarak tarla farelerinin bulunduğu tüm alanlar ilaçlanmalıdır” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir