Samsun’da tıbbi bitkiler ele alındı! “Ekolojik çeşitlilik avantajdır”

Samsun'da, "Sağlıkta Doğanın Gücü: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Paneli" gerçekleştirildi.

Samsun’da tıbbi bitkiler ele alındı! “Ekolojik çeşitlilik avantajdır”

Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB), "Sağlıkta Doğanın Gücü: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Paneli" düzenledi. Alanında uzman akademisyenler, tıbbi ve aromatik bitkilerin sağlık üzerindeki faydalarını, kullanımlarını ve potansiyelini katılımcılarla paylaştı.

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Ekonomik Değeri Artıyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya ekonomisindeki önemine dikkat çekti: “2050 yılına kadar bu bitkilerin dünya ekonomisindeki döngü değerinin 5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Samsun, yaş sebze-meyve ve tıbbi-aromatik bitki üretiminde büyük bir potansiyele sahip. 2000’li yıllarda bu bitkilerin dünya üzerindeki değeri 60 milyar dolar civarındaydı, ancak özellikle pandemiden sonra doğal ürünlere talep hızla arttı.”

bit.webp

Türkiye’nin Ekolojik Zenginliği ve Markalaşma Sorunu

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, Türkiye'nin ekolojik zenginliğini vurgularken, markalaşma konusunda yetersizlik yaşandığını belirtti: “Türkiye, ekolojik çeşitlilik açısından çok zengin ancak ticarileşme konusunda eksiklerimiz var. Hammaddenin işlenmiş ürünlere dönüştürülerek markalaşması gerekiyor. Samsun, üretim potansiyeli yüksek bir şehir olmasına rağmen marka olma yolunda daha fazla adım atmalı.”

bit2.webp

Samsun’da Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimi

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, il genelinde tıbbi ve aromatik bitki üretiminin ekonomik katkısına değindi: “İlimizde yaklaşık 4 bin 150 dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki üretimi yapılıyor. Defne, salep, nane ve kekik başlıca ürünlerimiz. Bin 500 hane geçimini bu bitkilerden sağlıyor ve 2 bin tonun üzerinde üretim gerçekleştiriyoruz. Ancak sanayi altyapımızı güçlendirmemiz gerekiyor.”

bit3.webp

Akademik Sunumlar ve Katılımcı İlgisi

Panelde, Prof. Dr. Ömer Çalışkan salep üzerine, Prof. Dr. Selim Aytaç kenevir üretimi üzerine, Prof. Dr. Şahane Funda Arslanoğlu Samsun'da yetiştirilebilecek tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine sunum yaptı. Ayrıca, Hicran Çıkış Kanca SBB’nin tıbbi bitki çalışmaları hakkında bilgi verirken, Dr. Oğuzhan Yücel Samsun'daki girişimcilik potansiyelini değerlendirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler