Samsun’da üreticilere fasulye ve ayçiçeği tohumu dağıtıldı!

Samsun’un Bafra ilçesinde, "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında çiftçilere ayçiçeği ve kuru fasulye tohumu dağıtımı yapıldı.
Samsun’da üreticilere fasulye ve ayçiçeği tohumu dağıtıldı!

Samsun’un Bafra ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında çiftçilere yağlık ayçiçeği ve kuru fasulye tohumu dağıtımı yapıldı. Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen program yoğun katılımla tamamlandı.

Üst Kesimlere Kuru Fasulye, Orta Kuşağa Ayçiçeği Tohumu Verildi

Tohum dağıtım programına müdürlük personeli ile birlikte çok sayıda çiftçi katıldı. Dağıtım kapsamında, sulamaya elverişli olmayan üst kesim arazilere kuru fasulye, orta kuşak alanlara ise yağlık ayçiçeği tohumu teslim edildi. Proje ile hem boş arazilerin değerlendirilmesi hem de üretimde verim artışının sağlanması hedefleniyor.

2024’te Kuraklık Verimi Düşürdü, Yeni Yıldan Umut Büyük

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, programda yaptığı açıklamada, 2024 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle yağlık ayçiçeği veriminin önemli ölçüde düştüğünü belirtti. Sağlam şu ifadeleri kullandı:

“İlimizde 2024 yılında 190 bin dekar alanda 42 bin 500 ton yağlık ayçiçeği üretimi gerçekleşti. Ancak kuraklık nedeniyle verim, dekarda 300-350 kilogramdan 220 kilograma kadar düştü. Bu yıl bu kaybın giderilmesini bekliyoruz.”

Ayçiçeği Destek Tutarı Bin Liraya Yaklaşıyor

Yeni destekleme modeline ilişkin bilgiler de paylaşan Sağlam, yağlık ayçiçeği üreticilerine yönelik destek miktarının bin liraya yaklaştığını belirtti. Detaylar şu şekilde sıralandı:

Temel destek: 366 TL

Planlı üretim desteği: 366 TL

Yerli tohum kullanım desteği: 146 TL

Fark ödemesi desteği: Üretim sonunda hesaplara yatırılacak

“Bakliyat Evimizin Olmazsa Olmazı”

Kuru fasulye üretimi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan İl Müdürü Sağlam, bakliyatın hem beslenme alışkanlıkları hem de yerel üretim açısından önemine vurgu yaptı:

“İlimizde 9 bin 127 dekar alanda yaklaşık 1.200 ton kuru fasulye üretimi yapılıyor. Bakliyat, evlerimizin vazgeçilmezi. Bu nedenle özellikle küçük arazilerde ve sulama imkanı olan üst kesimlerde kuru fasulye üretimini teşvik ediyoruz.”

Sağlam, 2025 yılı için kuru fasulye üreticilerine de temel destek, planlı üretim desteği ve tohumluk kullanım desteği gibi birçok kalemde katkı sağlanacağını ifade etti.

Don Zararları İçin TARSİM ve Devlet Desteği Devrede

Programda ayrıca 11-13 Nisan tarihlerinde yaşanan don olayına da değinen İbrahim Sağlam, üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileterek şu açıklamada bulundu:

“TARSİM ile birlikte ön tespit çalışmalarını başlattık. Mayıs ayında genel durum netleşecek. Sigortası olmayan üreticilerin zararları da Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda karşılanacak.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir