Karadeniz Diyabet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, Karadeniz Diyabet Derneği’nin 2025 yılı diyabet raporunu açıklayarak diyabet tedavisinde ulaşılan başarıları paylaştı.
Dr. Dinççağ, teknolojik gelişmeler, yapay zeka, kök hücre tedavileri gibi modern uygulamaların tıp alanında kullanılmasının diyabet tedavisinde önemli bir noktaya gelinmesini sağladığını belirtti. “Diyabet tedavisinde ilaçların yanı sıra diyabetik beslenme, egzersiz ve diyabet eğitimi tedavinin bir parçası olarak kabul edildiğinde başarı oranlarımız artıyor” ifadelerini kullandı.
Diyabet Tedavisinde Başarı İçin Yaşam Tarzı Değişikliği Şart
Diyabet tedavisinde asıl önemli olanın yaşam tarzının değiştirilmesi olduğunu vurgulayan Dr. Dinççağ, “Kan şekerinin sürekli takibi ve hastaların yaşam tarzını diyabet yönetimine uygun hale getirmesi, tedavi başarısının anahtarıdır. Bu yıl Dünya Diyabet Günü teması da ‘Diyabetlinin Refahı ve Mutluluğu’ olarak belirlendi” dedi.
Diyabet Tedavisinde Başarısızlığın Nedenleri
Dr. Dinççağ, diyabet tedavisinde başarısızlık nedenlerini şöyle açıkladı: “Diyabet hastası yaşam tarzını değiştirmekte zorlanıyorsa, kurallı tedavi yöntemlerini uygulayamıyorsa veya tedavi sürecindeki yorgunluk nedeniyle boş vermişlik psikolojisine kapılıyorsa, başarısızlık kaçınılmaz hale gelir.
Aşırı kilolu bireyler, sağlık danışmanlarından yardım almayı reddedenler ve yemek yemeyi bir haz olarak görenlerde tedavi başarı oranı düşüktür” dedi.
Modern Diyabet İlaçları Yeterli Sonuç Veriyor
Dr. Dinççağ, günümüzde kullanılan modern diyabet ilaçlarının ve insülinlerin tedavide istedikleri sonuçları almada yeterli olduğunu belirtti.
Diyabet ilaçlarının böbreklere zarar verdiği yönünde iddiaların kasıtlı söylentiler olduğunu ifade ederek, “Diyabet tedavisi, hasta ve hekim arasında güven temelli ve sürekli bir süreçtir. Kan şekerinin düzenli kontrolü, kan basıncı, kolesterol ve trigliserid seviyelerinin kabul edilebilir düzeylerde tutulması, diyabet komplikasyonlarını önlemekte kritik rol oynar” şeklinde konuştu.
Kök Hücre Tedavisi Gelecek İçin Umut Veriyor
Diyabet tedavisinde gelecekte kök hücre tedavisinin umut verici olduğunu belirten Dr. Dinççağ, “Kök hücre tedavileri ve çeşitlenen insülin uygulamaları, hastaların yaşam kalitesini artırırken diyabet tedavisinde altın standart olarak kabul edilmektedir.
Tip 1 diyabetlilere sensör temini konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan adımlar atmasını bekliyoruz” dedi.
Dr. Dinççağ, Dünya Diyabet Günü teması olan diyabetlinin ‘mutluluğu’ hedefinin, tedavi sürecinde hasta konforunu artırmak ve kaygılarını gidermek için önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Kaynak: