Karadeniz Bölgesi’ne hizmet veren tek kamu hayvan hastanesi olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi, 2025 yılının ilk üç ayında 4 bin hayvana hizmet verdi. Bu hastaların 300’ünü sokak hayvanları, 50’sini ise yaban hayvanları oluşturdu.
Karadeniz’in Tek Kamu Hayvan Hastanesi 7/24 Hizmet Veriyor
2017 yılının Kasım ayından bu yana 24 saat kesintisiz hizmet veren OMÜ Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Karadeniz Bölgesi’nde kamuya ait tek hayvan hastanesi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Her yıl hasta sayısını artırarak hizmet ağını genişleten hastanede 2024 yılında toplam 34 bin hayvan tedavi edildi, 1.600 operasyon gerçekleştirildi.
2025 yılının Ocak-Mart döneminde ise 700’ü acil başvuru olmak üzere toplam 4 bin hayvana müdahale edildi. Aynı dönemde 300 cerrahi girişim gerçekleştirildi. Bu süreçte sokak hayvanlarına ve yaban hayvanlarına da önemli ölçüde sağlık hizmeti sunuldu.
Yeni Nesil Medikal Cihazlarla Uluslararası Standartta Hizmet
OMÜ Hayvan Hastanesi, sunduğu hizmetlerin kalitesini artırmak adına ileri teknolojiye sahip modern tıbbi cihazları bünyesine kattı. Klinik ve cerrahi uygulamalarda uluslararası geçerliliği olan sistemler, hem tedavi süreçlerine hem de Veteriner Fakültesi öğrencilerinin uygulamalı eğitimlerine büyük katkı sağlıyor.
16 Kesitli Bilgisayarlı Tomografi Cihazı Hizmete Girdi
Hayvan hastanesine kazandırılan 16 kesitli bilgisayarlı tomografi (BT) cihazı sayesinde hem hastaneye getirilen hayvanlara hem de Samsun’da görev yapan veteriner hekimlerin yönlendirdiği hayvanlara görüntüleme hizmeti sunuluyor. Ayrıca çevre illerden gelen hastalar da BT çekimi için OMÜ Hayvan Hastanesi’ne sevk ediliyor. Bu cihaz sayesinde tanı süreçleri hızlandı ve daha hassas veriler elde edilmeye başlandı.
C-Kollu Skopi Cihazı ile Kapalı Ortopedik Cerrahi Uygulamaları
OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi desteğiyle hastaneye kazandırılan C-kollu skopi cihazı sayesinde daha önce açık cerrahi gerektiren ortopedik müdahaleler artık kapalı yöntemle yapılabiliyor. Bu yöntem ameliyat süresini kısaltırken, operasyon sonrası iyileşme sürecini hızlandırıyor. Hayvanlar, operasyon sonrası günlük aktivitelerine daha kolay dönebiliyor.
Düşük Doz Lazer Terapi ile Ağrı ve Hastalıklara Modern Çözüm
Hayvan hastanesinde düşük doz lazer terapi tedavisi de uygulanmaya başlandı. Bu yöntem; akut/kronik ağrı yönetimi, dermatolojik rahatsızlıklar, inflamatuar hastalıklar, pankreatit, sistit, felin kronik gingivostomatitis ve yara iyileşmesi gibi pek çok klinik durumda etkin şekilde kullanılıyor.
Elektrokemoterapi Cihazı ile Tümör Tedavisinde Yeni Dönem
OMÜ Hayvan Hastanesi, son olarak elektrokemoterapi kemoterapi cihazını da bünyesine kattı. Bu cihaz, yumuşak doku sarkomları, melanomlar, skuamöz hücreli karsinomlar, mast hücre tümörleri ve kutanöz tümörlerin tedavisinde kullanılıyor. Elektroporasyon teknolojisi sayesinde kemoterapi ilaçlarının etkisi artırılırken, yan etkiler minimum düzeye indiriliyor.
Kaynak: