Samsun-Sinop Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Cem Şahan, Samsun'da termik santral kurulmak istenmesine tepki gösterdi.
Uzm. Dr. Şahan, mobil santrali devreye sokan ve termik santralin yapımını gündeme getiren siyasal erkin tutumunu "şanssızlık" olarak değerlendirirken, "Sermaye dayatmalı, hukuksal olarak şaibeli mobil santralin tekrar devreye girmesini ve Samsun'a termik santral yapılmasını istemiyoruz" dedi.
Termik santrallerin cıva yaydığını ve bunun kurşun gibi ağır metal olduğunu kaydeden Şahan, "Cıva, merkezi sinir sistemini etkiler. Anormal doğumlar, gelişme bozuklukları ve öğrenme yeteneğinde azalmaya yol açtığı için rahimdeki bebekler ve küçük çocuklar büyük riskle karşı karşıyadır. 1999 sonunda Amerika'da yayınlanan 'Cıva Yağıyor:
Kömürlü Termik Santrallerden Kaynaklanan Cıva Kirliliğinin Bir Analizi' adlı rapor, bugüne kadar hesaba katılmayan bir tehlikeye dikkat çekmektedir. ABD'deki termik santrallerden her yıl havaya 50 ton cıva yayıldığı ortaya koyulan raporda, yine bu termik santrallerde her yıl toplam 40 ton kadar cıva içeren katı atığın ortaya çıktığı da açıklanıyor" diye konuştu.
Söz konusu raporda, 1999 yılı Ocak-Haziran ayları arasında termik santrallerde yapılan cıva ölçümlerinin sonuçlarının analizinin yapıldığına da değinen Şahan, "Kanada'da ise Aralık 2000 tarihli Toronto Star gazetesinin bir haberine göre, konulan hedefler ve yaptırımlarla endüstri kaynaklı cıva kirliliği azaltılırken, diğer yanda termik santrallerden yayılan cıvanın gittikçe artması, 2000 yılının son günlerinde kaygı uyandırmıştır.
Termik santrallerin asit yağmurları ve ozon tabakasının delinmesi gibi etkilerinin yanı sıra, yaydığı azot oksitler güneş ışığıyla etkileşerek yer seviyesinde ozon oluşmasına yol açar.
Yer seviyesindeki ozon zehirlidir, bitkilerin büyümesini engelleyerek, ormanlara ve tarım ürünlerine zarar verir. İnsanlarda solunum zorlukları meydana getirir. World Watch Enstitüsü'ne göre, ABD'de her yıl yerde oluşan ozon nedeniyle 5 - 10 milyar dolarlık tarım ürünü kaybı olmaktadır.
Termik santrallerin yüksek bacalarından büyük alanlara yayılan florür ise miktarı çok az olsa bile, yaprakların sararmasına ve özellikle duyarlı tür olan üzüm bağlarının büyüme bozuklukları göstermesine neden olabilmektedir." şeklinde konuştu.
Bu konuda Yatağan örneğine de dikkat çeken Şahan, şu bilgileri verdi:
"Türk Tabipleri Birliği'nin 2000 yılında yayınladığı 'Yatağan'da Hava Kirliliğinin Değerlendirilmesi' adlı rapora göre, Yatağan'da ölçülen kükürt dioksit (SO2) ve havada asılı parçacıklar (PM10) Dünya Sağlık Örgütü'nün 1999 ölçütlerine göre yüksek düzeylerdedir. SO2 ve PM10 ile sinerjistik etki gösteren ve ortam yoğunluklarındaki artış bu kirleticilerle paralel olarak yükselmesi beklenen NOx, PM2,5 ve hidrokarbonlar gibi zararlılara yönelik ortam ölçümleri ise yapılmamaktadır. Raporda ayrıca, santral ve
madende çalışan yaklaşık 4 bin işçinin ek risklere maruz kaldığını ve Yatağan'da sağlıkla ilgili güvenilir değerlendirme yapabilmek için gerekli verilerin eksik olduğu belirtilmiştir."
Türkiye'de mobil santrallerin faaliyete geçmesinin ardından Cengiz Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Borasso Enerji ve Kimya Anonim Şirketi ve Alarko Holding'e bağlı San-Sal Enerji A.Ş. Samsun'a termik santral kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvuru yaptı. Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde kurulu bulunan iki mobil santralden Mobil 2'nin kurucusu olan Cengiz Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. Grubu, termik santral başvurusunu 25 Haziran 2007 tarihinde yaparken, Borasso Enerji ve Kimya Anonim Şirketi'nin ise lisans başvurusunu 17 Temmuz 2007'de yaptığı öğrenildi. Çarşamba ilçesi sınırlarında termik santral kurmak için yer arayışında olan San-Sal Enerji A.Ş.'nin de EPDK'ya başvuru yaptığı ifade edildi.
Cengiz Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., ithal kömür ile çalıştıracağını açıkladığı 612.25 MWm/600.00 MWe gücündeki termik santralin yerini Samsun olarak gösterdi. Borasso Enerji ve Kimya Anonim Şirketi ise lisans başvurularında kurmak istedikleri 899.37 MWm/890.4 MWe gücündeki termikkombine çevrim doğalgaz santralini Çarşamba ilçesi'ne konuşlandırmayı istediklerini duyurdu.
Samsun'da biri Cengiz Enerji San. ve Tic. A.Ş. diğeri ise AKSA Grubu'na ait iki mobil santral, Elektrik Üretim A.Ş.'nin (EÜAŞ) talebine göre enerji üretiyor. Her birinde 6'şar motor bulunan santrallerde bu motorlardan sadece 1'i çalıştırılıyor.
Samsunlular Öfkeli
Samsun-Sinop Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Cem Şahan, Samsun'da termik santral kurulmak istenmesine tepki gösterdi.Uzm. Dr. Şahan, mobil santrali devreye sokan ve termik santralin yapımını gündeme getiren siyasal erkin tutumunu "şanssızlık" olarak değerlen
Yayınlanma:
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bölgesel