Sarı :Sanayici zor durumda
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon Şubesi Başkanı Ahmet Sarı, teşvik yasasının içeriğinden sanayicinin önemli bir girdi maliyetini oluşturan elektrik kaleminin çıkarılmasının, sanayiciyi zor duruma düşürdüğünü ileri sürdü. Sarı, yapt
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon Şubesi Başkanı Ahmet Sarı, teşvik yasasının içeriğinden sanayicinin önemli bir girdi maliyetini oluşturan elektrik kaleminin çıkarılmasının, sanayiciyi zor duruma düşürdüğünü ileri sürdü.
Sarı, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın küresel bir krizin ardından yeni dünya düzenini tartışırken, Türkiye'nın, 2001 krizinden çıkardığı dersler ve 2002-2007 yılları arasında yakaladığı ortalama yüzde 6,1'lik büyüme ile yoluna devam ettiğini belirtti.
Türkiye'nin 2008 yılı sonunda başlayan ve dünya ekonomik sistemini alt üst eden bu kriz karşısında dirençli ve dirençsiz yönlerinin ortaya çıktığını vurgulayan Sarı, ''Özetle anlaşılmıştır ki Türkiye üretim yapısını ithal ikameci bir anlayıştan çıkararak yüksek katma değerli bir yapıya dönüştürmeli, bu sayede üretim kırılganlığını azaltmalıdır'' ifadesini kullandı.
Sarı, açıklamasında şunları kaydetti:
''Bu minvalde cumhuriyet tarihinde defalarca üreticiye teşvik adı altında plansız yapılar sunulmuş, ithal ikameci anlayış bu sayede desteklenmiştir. 2005 yılından itibaren yürürlükte olan ve 2009 yılında yürürlüğe giren teşvik yasaları kısmen de olsa toplam faktör verimliliğini artırmaya hedeflenmiş ve rekabetçilik esas alınmıştır. Türkiye 2010 yılında krizden çıkmayı özel sektör eliyle hedeflediği bir dönemde 5084'ün devamının sağlanması oldukça önemli bir gelişme olduğu kaydedilmelidir.
Fakat bu yasanın içeriğinden sanayicinin önemli bir girdi maliyetini oluşturan elektrik kaleminin çıkarılması sanayiciyi zor duruma düşürmüştür.
Dünyada petrol fiyatlarının 2008 sonundaki 40 dolar seviyelerinden yüzde 90 artış ile bugün 75 dolar seviyelerine yükseldiği ve bunun da elektrik maliyetleri üzerinde baskı oluşturacağı görülmektedir.''
Sarı, devamı yönünde çalışılan yasanın sadece istihdam üzerindeki vergi muafiyetinin sürdürülmesine yönelik baskı oluşturulduğunu, sanayicinin diğer girdilerinin ihmal edildiğini savunarak, bu doğrultuda 5084 nolu teşvik yasasının devamında elektrik maddesinin ilavesinin zaruri olduğunu bildirdi.