Siyambaş Trabzon halkını uyardı
Trabzon Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür vekili ve İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Mehmet Siyambaş, tüketicilerin bankalar tarafından kredi kartlarından alınan yıllık kart aidatlarının miktarı, sözleşmede açıkça belirtilmemesi durumunda 10 y
Trabzon Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür vekili ve İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Mehmet Siyambaş, tüketicilerin bankalar tarafından kredi kartlarından alınan yıllık kart aidatlarının miktarı, sözleşmede açıkça belirtilmemesi durumunda 10 yıl geriye dönük kart ücretlerini geri alabileceklerini belirtti.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Siyambaş, "Tüketicilerimiz, bankalar tarafından kredi kartlarından alınan yıllık kart aidatlarının miktarı, sözleşmede açıkça belirtilmemişse 10 yıl geriye dönük kart ücretlerini geri alabilirler. Aynı şekilde kredi kullanımı sırasında alınan dosya masrafı v.s ücretlerde sözleşmede açıkça belirtilmemişse geri alınabilir" dedi.
Elektrik faturalarınından alınan kayıp kaçak bedellerle ilgili konuşan Siyambaş, "Elektrik faturalarından alınan kayıp kaçak bedelleri ise EPDK tarafından düzenlenmiş mevzuatlara ve alınan kararlara göre alınmakta olup, bu kararlara karşı iptal, davaları ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'da görülür. Bu hususla ilgili Danıştay'da iptal davası açılmış olup sonucu beklenmektedir" diye konuştu.
Kapıdan satışlarla ilgili tüketicileri uyaran Siyambaş, "Tüketicilerimiz, kapıdan satışlara karşı da yasa ile korunma altına alınmıştır. kapıdan satışlarda tüketicilerimiz imzalamış oldukları sözleşmelerin imza bölümüne kendi el yazıları ile sözleşme tarihi yazmalı, sözleşme tanzimi ve satış işlemi sırasında her ne ad altında olursa olsun hiçbir şekilde para ödememelidir. Ayrıca imzaladıkları sözleşmenin bir nushasını mutlaka almalı, 7 gün içerisinde de hiç bir mazeret belirtmeksizin cayma hakkına sahip olduklarını unutmamalıdırlar" şeklinde konuştu.
Tüketicilerin şikayetle ilgili hakem heyetine başvurmalarını hatırlatan Siyambaş, " Tüketicilerimiz, bütün alışverişlerinde mutlaka fatura, satış fişi, garanti belgesi ile satılması zorunlu ürünlerde garanti belgesini, hizmete ilişkin sözleşmenin bir nüshasını mutlaka almalıdırlar. Sözleşmeler okunduktan sonra imzalanmalıdır. Tüketicilerimiz, ilçe bazında ikamet adreslerinin bulunduğu yerlerdeki Hakem Heyetine başvurmalıdırlar" ifadelerini kullandı.