Söğütlü'de dört yılda neler oldu...
Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nin en büyük beldesi olan Söğütlü’nün Belediye Başkanı Metin Gedikli, 4 yıl önce geldiği belediye başkanlık görevinde aynı heyecanla devam ediyor. Seçim süresinde vaat ettiği her şeyin hemen hemen tamamını hayata geçiren Gedikli
Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nin en büyük beldesi olan Söğütlü’nün Belediye Başkanı Metin Gedikli, 4 yıl önce geldiği belediye başkanlık görevinde aynı heyecanla devam ediyor. Seçim süresinde vaat ettiği her şeyin hemen hemen tamamını hayata geçiren Gedikli, altına imzasını attığı birçok projeyle de vaatlerinin çok ilerisinde başarı sağlamış durumda.
Göreve başladığı günden bugüne Söğütlü Beldesi’nin çehresini baştanbaşa değiştirmeyi amaç edinmiş Başkan Gedikli’nin önümüzdeki süreçte nasıl bir siyasi yol izleyeceği de herkesin merak konusu haline geldi. Bu bağlamda kendisinin önümüzdeki dönemde nasıl bir yerde olacağı yönündeki sorumuzu “Vatandaş bizi nerde görmek isterse orada oluruz” diyen Gedikli, “Farklı bir partiden adaylık için teklif gelse düşünür müsünüz?” şeklindeki sorumuzu ise, “Benim kafamda bir parti takıntısı yok ama herkesin de bir şekli var” diyerek aslında geleceğe yönelik siyasi çizgisi ve düşüncelerini de yansıtmış oluyor. Söğütlü Beldesi’ne sahil yolundan yine beldenin kendi adını taşıyan Söğütlü Mahallesi’nde bağlantı yolu açan ve oradan da Düzköy Yolu, Osmanbaba Köyü taşıyıcı yoluna bir kavşakla bağlanacak olan ve aynı zamanda Akçaabat’ta yapımı süren Tanjant Yolu’yla birleşen yeni yolun asfalt ihalesinin de yapıldığını söyleyen Metin Gedikli, bu çalışmaların tamamının Söğütlü Belediyesi’nin projesiyle belediye olanaklarıyla yapıldığını kaydetti.
EYOF 2011 organizasyonlarında kullanılmak üzere Trabzon’da çeşitli yerlere inşa edilen spor tesislerinin çevre düzenlemelerinin EYOF’tan ödenek alınarak yapıldığını ancak Söğütlü Atletizm Stadı’nın tamamen belediye kaynaklarıyla yapıldığına dikkat çeken Gedikli, bu çalışmayı da 25 günde bitirdiklerini ve hiçbir şekilde ek ödenek almadıklarını ifade etti. Başkan Metin Gedikli’yle yaptığımız söyleşinin satır başlıkları şöyle:
GELECEĞİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE İNŞA ETMEK ZORUNDAYIZ
Söğütlü Beldemize TOBB Üniversitesi’nin Sağlık Bilimleri yerleşkesini getiriyoruz. Üniversite için Esentepe’de yer tahsis ettik. Buraya üniversite gelmesine karşı çıkan bir takım gruplar var. Bu insanlar şunu göremiyor. Trabzon, bir eğitim şehri, akademik turizm kenti neden olmasın? Bölgedeki gençlerimiz bu bölümleri okumak için neden başka illere gitmek zorunda kalsın? Biz Trabzon’da ağır sanayi kuramıyorsak eğer, şehrimizi başka alanlarda geliştirmek zorundayız. Bu da turizm ve akademik turizmle olur. Köklü bir üniversitemiz var. Bunları artıya çevirmek bizim elimizde. Biz bu şehrin insanları olarak bütün gücümüzü kullanacağız ve toplum için, gelecek için faydalı olan projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Geleceği doğru bir şekilde inşa etmek istiyorsak bu günden çalışmalara başlamak zorundayız.
İNSANLARIMIZ YAPILANLARI GÖRÜNCE BİZİ DESTEKLİYOR
Söğütlü’de yapılaşmaya ruhsat verirken özellikle parsellerin birleştirilmesine büyük önem gösteriyoruz. Vatandaşın ayağına kadar gidip bütün yönleriyle tartışıp bunun gerekli olduğuna kendilerini ikna ediyoruz. Bu şekilde yeni şehirler, yeni yaşam alanları kuruyoruz. Arsa sahipleri ile görüşüp tek tek ev yapmak yerine parselleri birleştirerek yeni konutlar yapmanın daha akılcı olduğuna ikna ediyoruz. Bu sayede modern siteler, yeşil alanları, park-bahçe ve oyun alanları olan yeni mahalleler kuruyoruz. Yapılan siteleri görünce insanlarımız ne kadar doğru bir iş yaptığımızın farkına varıyorlar. Müteahhitlerle vatandaşlar arasında anlaşmayı sağlayarak kentsel dönüşümü kendi içimizde devletten hiç bir ödenek almadan çözüyoruz.
İNSANLARIMIZ MODERN ŞEHİRLEŞMENİN FARKINI YAŞAYACAKLAR
Mahalle yollarını ve ana kavşakları yaparken çok büyük sıkıntılar çektik ama hiç birini vatandaşımıza hissettirmedik. Askeriye ve üniversiteden yer alarak Fatih Mahallesi’ndeki yolu 7 metreden 15 metreye çıkardık. Tamamını asfalt ve parke taşı döşedik. Kaldırımlarını ve ışıklandırmasını da yaptık. Şimdi Fatih Mahallesi’ndeki yola LED ışıklar koyacağız ve kaldırımlarda yürüyen insanlarımız modern şehirleşmenin farkını yaşayacaklar. Beldemizdeki her noktaya hizmet götürmek için bütün mesaimizi kullanıyoruz. Mezarlıkların düzenlenmesi, park alanlarının düzenlenmesi için özel bir çaba gösteriyoruz. Buradaki mevcut pazaryerinin olduğu yere daha modern ve kapalı pazar yeri yapılması için projelendirme yaptık ve en kısa zamanda pazar yerimizin inşasına başlayacağız. Buraya gelen insanımız temiz ve düzenli bir yerde ürünlerini sergileyerek ihtiyaçlarını giderecekler.
SÖĞÜTLÜ’DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATTIK
Söğütlü’de en çok üzerinde durulması gereken konu bana göre kentsel planlamadır. Söğütlü’nün yapılmamış, bakir olan imar alanları üzerinde parça parsel, bitişik nizam gibi imar uygulamalarına müsaade etmeden büyük imar adaları oluşturmak için hissedarları gerekirse belediye sosyal ve teknik anlamda bilgilendirip, toplu hareket etmeleri için çalışmalar yapılması gerekiyordu. Biz bunun bir kısmını başlattık, yapıyoruz. Ancak biraz daha genişletilmesi lazım. Hem büyükşehir noktasında, hem de Akçaabat’ın şehir yapılanması açısından bu planlamaların önemi büyüktür. Bizim üstünde durduğumuz Tanjant Yolu’yla, Güney Çevre Yolu arasındaki o koridorda bulunan, şehirleşmenin de gelip dayandığı bir noktadaki imar uygulamalarındaki kentsel planlamadır. Büyük imar adaları oluşturup, sosyal yaşam alanı çok daha fazla olan modern siteler, genç ve dinamik bir Akçaabat’ı tesis etme adına modelize çalışması başlattık. Bu çalışmaları ileriye doğru taşıyıp, genç ve dinamik bir şehir ortaya çıkarmayı amaçladık. Eski şehir olan çarpık yapılaşmaların yoğun olduğu bölgeleri de diğer yapılandırılmış bölgelerle rekabete zorlayıp zaman içerisinde onları kentsel dönüşüme ikna etmek gerekiyor. Kentsel planlamayı görsel hale getirdiğinizde insanlara örnek bir model sunmuş oluyoruz ve kentsel dönüşümün önünü açıyoruz. Bu şekilde yapılanları göstererek vatandaşımızı ikna etmemiz daha kolay oluyor. Bu anlamda biz Söğütlü’de kentsel dönüşümü başlattık. Bahsetmiş olduğumuz çalışmalar, büyükşehir yapılanması noktasında en büyük katkılardan biri olmakla birlikte, örnek teşkil etmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde yerleşim coğrafi şartların olumsuzluğundan dolayı ve modern kent planları yapılmadığı için çarpık yapılaşmayla dolu. Fakat bunu değiştirmek için dere ıslah alanları, park alanları ve parsel bütünleştirerek, oluşturulan yapılaşma planları sorunu bütünüyle çözecektir. Karadeniz kıyılarında daha modern, daha yaşanılabilir kentler görmemizi sağlayacaktır.
GELECEĞE YÖNELİK PLANLARIMIZ ELBETTE VAR
Halka rağmen ‘ben şu olacağım’ gibi sözler sarf etmek pek hoş olmaz. O yüzden bizim görev süremiz devam ediyor. Görev süremiz içerisinde eksikliklerimizi gidermeye, daha fazla faydalı olmaya, daha doğru işler yapmaya gayret edeceğiz. En azından görev süremiz içinde sorumluluğumuzu vicdanen rahat bir şekilde tamamlamış olacağız. Geleceğe yönelik planlarımız elbette olacaktır. Ama zaman neyi gösterecek yaşayarak göreceğiz. Biz yapmamız gerekenleri yaparız, zaman içerisindeki oluşabilecek olan şartları da değerlendiririz.
PARTİ SAPLANTIM YOK AMA BİR ÇİZGİM VAR
Yerellikte amaç sosyaliteden geçiyor. Her kesime hitap edebilmek ve herkese ulaşabilmekten geçiyor. Benim kafamda parti saplantısı yok. Partizan bir insan değilim ama herkesin bir şekli var. Bizi şimdiye kadar insanlar böyle tanıdı. Sırf seçilebilme uğruna siyasi zikzak yapmayı doğru ve ahlaki bulmuyorum. O yüzden olayın parti boyutuyla değil de tamamen sosyal boyutuyla ilgileniyorum. İnsanlar hangi görüşte olursa olsun onlarla iletişim kurmak, onların sorunlarını onlarla oturup görüşebilmek bana göre en huzurlu ve mutlu bir durumdur. Tüm partilerin görüşleri bu doğrultuda olursa parti ayrımıyla farklı cepheler açarak, insanların sosyalitesine müdahale etmenin bir anlamı yok.