Spor Sabahları Yapılmalı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı ve Trabzonspor Kulüp Doktoru Doç. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, aşırı sıcak havalarda, sporun sabah erken saatlerde veya akşam saatlerinde yapılması ve spor sırasında sürekli sıvı alınması g
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı ve Trabzonspor Kulüp Doktoru Doç. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, aşırı sıcak havalarda, sporun sabah erken saatlerde veya akşam saatlerinde yapılması ve spor sırasında sürekli sıvı alınması gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Kalaycıoğlu, yaptığı açıklamada, sporda ani ölümlerin, kalıtsal hastalıklar, kalp problemleri, aşırı sıvı kaybı ve doping kullanımından kaynaklandığını belirtti.
Aşırı sıcak havalarda yapılan spor sırasında kalp atım sayısı artarken vücudun kaybettiği sıvı miktarının da arttığını vurgulayan Doç. Dr. Kalaycıoğlu, şöyle devam etti:
''Sıvı kaybı kalp ritmini etkileyebilir ve ritm bozuklukları ortaya çıkabilir. Aşırı sıcak havalarda, spor sabah erken saatlerde veya akşam saatlerinde yapılmalı, sürekli ve az az sıvı alınmalı. Özellikle doğal içecekler ve içerisinde minerallerin olduğu sıvılar tercih edilmeli. Örneğin gazı kaçırılmış maden suyu ve sodalar olabilir. Beslenme de çok önemli. Kesinlikle spordan en az iki saat önce hafif gıdalar alınmalı. Spordan sonra vücut ısısını ani değiştirecek davranışlarda bulunulmamalı. Spor sırasında ise açık renkli ve pamuklu kıyafetleri tercih edilmeli.''
Doç. Dr. Kalaycıoğlu, kıyafetlerin terledikçe sık sık değiştirilmesi gerektiğini, ıslak kıyafetlerin, derinin nefes almasını engelleyebileceğini belirtti.
Aşırı sıcaklarda ister spor yapılsın ister yapılmasın sıvı alımının, gün içine yayılarak, sık sık ve az olması gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Kalaycıoğlu, bir anda çok sıvı tüketiminden kaçınılmasını önerdi.
-SPOR SONRASI KLİMALARDAN UZAK DURULMALI-
Spor sonrasında kesinlikle klimalardan uzak durulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, şunları kaydetti:
''Özellikle spor sonrası klimaların olduğu ortamlardan uzak durulmalı. Ani ısı değişimleri vücut adaptasyonunu bozar, solunum yolu, kas, iskelet sistemi, sindirim sistemi hastalıklarına sebep olabilir. Orta ve ileri yaş grubu için en ideal spor şekli, düşük dozda ve orta tempoda yürüyüşler şeklinde olmalı ve bu esnada yanında mutlaka sıvı bulundurmalılar.''
-SPOR YAPMAMIŞLAR, SICAK HAVALARDA SPORA BAŞLAMAMALI-
Doç. Dr. Kalaycıoğlu, düzenli spor yapmayan kişiler için aşırı sıcak havaların olduğu dönemlerde spora başlamanın yanlış bir seçim olacağını ifade ederek, ''Daha önce spor yapmayan kişiler spora başlayacaksa mutlaka bir sağlık kontrolünden geçmelidir'' dedi.